Az Országházat is megismertük

2022-09-11

Az Országházat is megismertük

Az MTSZSZ minden hónapban szakmai programot szervez, amely során gyárakba, üzemekbe, forgalomirányító központokba látogatunk el, ebben a hónapban kicsit eltérve a szakmai vonaltól az Országházat ismerhettük meg. A munkanap délelőtti időpont ellenére közel tízszeres túljelentkezéssel szembesültünk, sokan szabadságot vettek ki, hogy eljuthassanak a Parlamentbe.

Országházi sétánkat a XVII-es lépcsőházi résznél kezdtük, amelynek a folyosóról szép kilátás nyílik a felújított Kossuth térre.

A régi felsőházi üléstermet is megnézhettük, amely ma konferenciák és tanácskozások számára biztosít helyszínt. Az ülések patkó alakban kerültek elhelyezésre, de napjainkban a plenáris ülések nem ebben a teremben zajlanak. A patkó talpfala mentén magasodik a tölgyfából készült hatalmas elnöki emelvény.

Felsőházi társalgóban a pécsi Zsolnay gyárban készült szobrok láthatóak, amelyek a régi magyar népcsoportoknak és mesterségeknek állítanak emléket. A terem ékessége Európa legnagyobb kézi csomózású szőnyege, amely Békésszentandráson készült.

Kupolacsarnokban láthattuk az őrségváltást, ebben a teremben őrzik 2000. január 1. óta a magyar Szent Koronát és a koronázási jelvényeket, a kardot, a jogart és az országalmát. A koronára a hazánk történelmének meghatározó uralkodó tekintenek Árpád fejedelemtől II. Lipótig. A koronát II. Szilveszter pápa küldte István király számára, akit 1000 decemberében koronáztak meg, a Magyar uralkodók legitimációjának alapját jelentette, hogy a Szent Koronával legyenek megkoronázva, utoljára 1916 decemberében IV. Károly fejre került a korona.

Lehetőségünk adódott az aznapi országgyűlési munkába is betekinteni, ahol a képviselők kérdéseket intézhettek az illetékes miniszterhez, illetve államtitkárhoz. Érdekesség hogy pont a látogatásunk alatt foglalkoztatás politikai és közlekedési kérdések is elhangzottak.