Látogatás a kecskeméti Mercedes gyárban

2022-09-11

Látogatás a kecskeméti Mercedes gyárban

Folytatódott az MTSZSZ nagysikerű szakmai programsorozata a sokak által várt kecskeméti Mercedes gyárban, ahová már harmadik alkalommal tértünk vissza egy év alatt, de az érdeklődés most sem csökkent.

Csapatunk nagyobb része most a szintén kecskeméti CabTec Kft tagcsoportunk tagjai közül kerültek ki. A fogadóteremben videofilm mutatta be a kecskeméti gyár alapításának történetét, az alapkő letételétől egészen napjainkig. 2008 nyarán született döntés a gyár megépítéséről, 2009 júliusában már meg is kezdődött építkezés a várostól délre eső területen. 2012. március 29- én avatták fel a gyárat és ettől a naptól gyártanak személygépkocsikat az üzemben.

A gyártócsarnokok megtekintése során megnézhettük hogyan is születik a Mercedes-Benz CLA- és a B-osztály, valamint a három éve piacra kerülő harmadik modell, a CLA Shooting Brake. A látogatás leglátványosabb része a kész autók szalagról való legurulása, valamint az első méterek megtétele volt.

A présüzem hatalmas csarnoka, óriási méreteivel elkápráztatta csoportunk tagjait, az egyedi építészeti megoldások (25 méter mélységig alábetonozva, külön talajvíz elvezető rendszer) sok új ismereteket adott, az autógyártási technológia mellett.

Az üzem kiemelten balesetveszélyes, ezért 12 éven aluliak a gyárat nem látogathatják, a csarnokokban több alkatrészt is robotok továbbítanak egyik gyártó pontról a másikra, amelyek között a közlekedés nagy figyelmet igényel. A látogatás során a gyakorlatban is meg lehetett tapasztalni - a sokak által csak tankönyvekből ismert - logisztikai alapfogalmat a JIT - t (Just in Time) amely egy gyártástechnológia és készletgazdálkodási stratégia.

Néhány érdekesség amit megtudtuk: a dolgozók - bizonyos feltételek esetén - tesztelésre is vihetnek el kész autókat pár napos próbautakra, a gyárban kizárólag megrendelésre készülnek járművek, 2014 szeptemberében a 250.000, decemberben már a 300.000 kocsi is elkészült az üzemben, tavaly óta külön bölcsőde és óvoda várja a gyár dolgozóinak gyermekeit. 2008-ban közel 60 város lobbizott Európában, hogy a cég oda telepítse a gyártósort, Magyarországon hat, még Romániában több, mint 20 település is várta a Német gyárat.

Szakmai programsorozatunkat szeptemberben folytatjuk.