Szakmai program a IMAX mozi világában

2019-09-23

Szakmai program a IMAX mozi világában

A másfél évvel ezelőtt megkezdett szakmai programsorozatunk 2017. évi első állomása a budapesti Cinema City IMAX mozijába és annak géptermeibe vezetett, ahol megismerkedhettünk a filmek világával, valamint a vetítések kulisszatitkaival.

Kilenc évvel ezelőtt a Kerepesi úton nyílt moziban 3888 szék található a 23 teremben, amelyből 5 VIP, 1 IMAX és 17 multiplex. A VIP termek 40 ülőhelyesek, ahol születésnapozásra vagy hazánkban tartózkodó sztárok számára exkluzív filmvetítésekre kerülhet sor. A mozit évente 1.5 millió ember látogatja meg. A bemutatásra kerülő filmek listája hetente változik, amelyet a premier előadásokon túl, kizárólag a filmek szombati nézettségi adatai határoznak meg. A vetítésekhez kapcsolódik a teljes osztás szakkifejezés, amely azt takarja, hogy a mozi egy vagy több termében egész nap nyitástól zárásig ugyanazt a filmet vetítik.

Pár évvel ezelőtt a filmek még tekercsen kerültek a mozikba, amelyek lejátszáshoz egy vagy  két gépészre volt szükség, ma már számítógép vezérli a filmek indítását és a 23 termet egyetlen ember felügyeli. 

A filmek korhatár besorolását Magyarországon egy bizottság végzi, amelynek munkájában pszichológusok és gyermekvédelmi szakemberek találhatóak. A filmek előtt látható előzetesek korhatár besorolása nem lehet magasabb, mint a vetítésre kerülő film, az viszont lehetséges, hogy egy filmet alacsonyabb korhatár besorolással reklámoznak előzetesként, mint ahogy később bemutatják.

Hasznos lehet tudni, hogyha a filmre egyetlen néző sem vált jegyet, akkor is elkezdik vetíteni, és csak húsz perc elteltével állítják le a vetítést, ha addig nem érkezik néző. A mozi közönségére jellemző, hogy nem előre tudatosan választ filmet, hanem "beesik" a moziba és a következő humoros szinkronizált filmre vált jegyet.

"Az IMAX teremben a vetítés alatt három dimenziós látványban részesül a közönség, a vászon teljesen betölti a nézőteret, amelynek magassága 18 méter, szélessége pedig 24 méter és kb. 400 kg.

Az IMAX 3D technológia esetében 2 külön projektorról vetítik a filmet, ezért ténylegesen két filmet lát „egymáson” a néző, ami sokkal hatásosabb 3D látványt eredményez.

Az IMAX rendszer naponta önmagától elvégzi a szükséges hangkalibrálást, melyet a kép esetében is teljesen önállóan, emberi irányítás nélkül végez."

A programon sok filmbarát és mozirajongó MTSZSZ tag vett részt, ezért az eredetileg meghirdetett egy alkalom mellé, még egyet megszerveztünk, de így is többen lemaradtak, számukra később még biztosítunk lehetőséget a filmvilág kulisszatitkainak megtekintésére.

Szakmai program sorozatunkat április 11-én a Dunakeszin, a Járműjavítóban folytatjuk.