VI. MTSZSZ AKADÉMIA

2022-09-11

2019. november 7-9. között hatodik alkalommal került megrendezésre az MTSZSZ AKADÉMIA, amelyen szakszervezetünk vezető tisztségviselő vettek részt.

A hagyományoknak megfelelően a rendezvényt Buzásné Putz Erzsébet szakszervezetünk elnöke nyitotta meg. Külön is köszöntötte a képzésen első alkalommal résztvevőket, az Opel, az Orbico és a Schäfer-Oesterle cégek ügyvivőit.

Bevezető előadásában az ipar fejlődésének történetét ismertette, eljutva az Ipar 4.0 jellemzőihez. Elmondta, hogy a negyedik ipari forradalom gyökeresen felforgatja a munka világát, a vállalatok szervezeti felépítését, humánerőforrás és kommunikációs politikáját, feladatunk hogy ezekhez igazítsuk az érdekvédelmi tevékenységét a szakszervezetek működését.

Sulyok László ügyvezető alelnök, az MTSZSZ érdekvédelmi tevékenységét elemezte. A  szakszervezet erejét a tárgyalásokon alapvetően meghatározza a tagság szervezettsége és nagysága, ezért fontos a tagok megszólítása, a tagtoborzás hatékonysága.

A Munka Törvénykönyve 2012. évi életbe lépésnek negatív hatásait a szakszervezetek a mai napig érzik, ezért is bír nagy jelentőséggel, hogy a kollektív szerződéseket kötünk.

dr. Doór Zoltán a Magyar Logisztikai Egyesület elnöke bemutatta az Egyesületet és ismertette annak  történetét, amely az MTSZSZ-éhez hasonlóan 1990-ig nyúlik vissza.

Előadásában a digitalizáció hatását emelte ki a logisztika egyes területeire. Szólt az önvezető autók, a 3D nyomtatók (pl. fémek nyomtatása) térhódításáról.

"Egy övezet, egy út" kezdeményezés kapcsán a világ legnagyobb gazdasági innovációjáról, a kínai gazdaság erejéről szólt előadásának második része. Kiemelve a XXI. századi tengeri selyemút és a vasúti összeköttetés lehetőségét, valamint annak hatását, amely szerencsére érinti hazánkat is. 

A szakszervezeti jogosítványokról, a munkaügyi kapcsolatok rendszeréről, valamint az üzemi tanácsok és a szakszervezetek szerepéről, feladatairól, lehetőségeiről szólt előadásában jogtanácsosunk dr. Antal Molnár Emese.

Az informatikai eszközök és informatikai szolgáltatások biztonságának fontosságáról, a mobil eszközök védelmi lehetőségeit vázolta a Sicontact informatikai biztonsági vállalkozás képviselője.

Szakszervezetünk elnöke a versenyszférában dolgozó (autóipar és beszállító cégek) ügyvivőink véleményét és helyzet értékelését kérte a cégekben rejlő érdekképviseleti lehetőségekről, a megvalósult bérfejlesztések hatásáról, a dolgozói véleményekről. Elmondta, hogy az MTSZSZ a szférában a kétszámjegyű béremelést tekinti alapnak. Természetesen figyelemmel kell lenni a világgazdasági folyamatokra, az digitalizáció hatására is. 

A közszolgáltató vállalatoknál (MÁV-csoport, BKV, BKK, Budapest Közút, Rail Cargo Hungária) dolgozók az elmúlt időszak béremeléseit és érdekvédelmi tevékenységének összefoglalóját ismerhették meg. Az elmúlt három év (2017-2019) bérfejlesztési eredményei, valamint béren kívüli juttatási rendszerének változásai is része voltak ügyvezető alelnökünk prezentációjának.

A 2019. évben is zajlottak munkavédelmi képviselő és üzemi tanácsi választások, ezek tapasztalatai és tanulságai  kerültek összefoglalásra Novodonszki András által. Játékos kvíz formájában adhattak számot a résztvevők a témában szerzett tudásukról és ismereteikről.

Folyamatosan bővülő szolgáltatásainkat, illetve azok igénybevételének feltételeit ismertette Dzama Demjén László elnökségi tag, kiemelve a legnépszerűbbeket és legismertebbeket. Egyértelmű vált, hogy az üdülési lehetőségek és a pénzügyi szolgáltatások körét kell tovább bővíteni a szolgáltatások palettáján.

Révész György "Korunk kihívásai a Munkavédelem tükrében" előadásában a munkavédelem aktualitásait vázolta. Kiemelte az elmúlt évek munkavédelmi baleseteinek statisztikáját és a foglalkoztatás bővülésének kapcsolatait. A klimatikus változások (hosszabb ideig tartó, melegebb napok, gyakoribb hőségriadók, illetve elhúzódó hideg időszakok) a munkavédelmi képviselőket, a munkáltatókat is újabb kihívások elé állítják, amelyekre azonnali megoldásokat kell találni.

A járásbíróságoktól az alkotmánybíróságok működéséig a hazai bíráskodási rendszert ismertette dr. Tóth Sándor. Ismertette a 2019 évben MTSZSZ által indított peres és nem peres eljárásokat, valamint azok jelenlegi helyzetét és  tapasztalatait. Tájékoztatót tartott a lezárult ügyek közül  arról, amelyikben a Törvényszék jogerősen is az MTSZSZ-nek adott igazat a MÁV-START Szombathely TSZVI területén az üzemi tanácsi választásokkal összefüggésben indított eljárás kapcsán.

Az MTSZSZ kommunikációját és a kommunikációban rejlő lehetőségeket tárgyalták meg a résztvevők. Átbeszélték a célcsoportok megszólításának módjait a hagyományos (Gúla magazin, faliújságok) és modern (Youtube csatorna, Instagram, Facebook) eszközökön keresztül. Az építő jellegű javaslatok és észrevételek természetesen folyamatosan részesévé fognak válni kommunikációs tevékenységünknek.

A rendezvény zárásaként tisztségviselőink a bérek, a munkahelyek megtartásának, a munka - és a magánélet, a szakszervezeti szolgáltatások, valamint a munkakörülmények fontosságát hangsúlyozták.

A VI. MTSZSZ AKADÉMA keretében együttműködési megállapodásokat kötöttünk a Magyar Logisztikai Egyesülettel és a nagyatádi Solar Hotellel is.