2021.06.22.(kedd) 24:00 óráig másodfokú hőségriasztást adtak ki

2021-06-20

A hirtelen jött nagy hőség az egészséges szervezetet is megterheli, ezért a munkáltatóknak különös figyelmet kell fordítani a szabadtéri munkahelyen dolgozó munkavállalók egészségének megóvására, a hőségben végzett munka kockázatainak csökkentésére is! (A zárt téri munkahelyekre vonatkozó és az általános szabályokról korábban itt írtunk)

A szabadtéren végzett fizikai munka során ügyelni kell arra, hogy a munkavállalók lehetőleg 11óra és 15 óra között ne végezzenek munkát a tűző napon!

Amennyiben ez nem megoldható, munkaszervezési intézkedésekkel csökkenteni kell a hő-expozíciót, rotációval biztosítani a rövid ideig tartó munkavégzést a tűző napon! A munkavégzés lehetőleg a szervezet hőleadását segítő, könnyű, szellős munkaruhában történjen, ami védi a bőrfelületet a közvetlen napsugárzás káros hatásaitól is! Biztosítani kell igény szerint a folyadék utánpótlást, lehetőleg 14-16 C° ivóvízzel, 20-30 percenként! Ennek fontosságára a munkavédelmi oktatáson és a munkavégzés közben fel kell hívni a munkavállalók figyelmét! Az általános szabályoktól/gyakorlattól eltérően gyakrabban kell pihenőőidőt biztosítani, amely alatt a munkavállalók árnyékos helyen, hűvösben tartózkodjanak annak érdekében, hogy a belső hőtermelésük csökkenjen, a hőleadás pedig gyorsuljon! A hűvös árnyékos pihenő helyet – ha más természetes megoldás nem áll rendelkezésre – szükség szerint árnyékoló ponyva kifeszítésével kell biztosítani, de igénybe vehető erre a célra klímatizált gépjármű utastere is. Mindig legyen a munkahelyen működő mobiltelefon, amivel segítséget tudnak hívni! A hőártalmak kialakulásának kockázatát számos egészségügyi állapot növeli, ilyen az elhízás, az anyagcsere és keringési betegségek, vízhajtók, vérnyomáscsökkentő gyógyszerek szedése.

Szintén kiemelt kockázatot jelent hőhullám idején az éjszakai munkavégzés, a megszakítás nélküli munkarend! A munkavállalók nappal a hőség miatt nem tudják kipihenni magukat, éjszaka pedig munkát végeznek! Igaz, nincs kifejezett előírás az ilyen körülmények fennállása esetén, de ajánlatos a hosszabb pihenő idő biztosítása annak érdekében, hogy a munkavállaló munkára képes és kipihent állapotban tudjon eleget tenni munkavégzési és rendelkezésre állási kötelezettségének!