FIGYELEM - HŐSÉGRIADÓ!

2022-06-28

Felhívjuk az MTSZSZ tagjainak, tisztségviselőinek figyelmét a hőség esetén fokozott figyelmet igénylő teendőkre.

Az országos tisztifőorvos 2022. június 27-én (hétfő) 00.00 órától 2022. június 30-án (csütörtök) 24.00 óráig az ország egész területére harmadfokú hőségriasztást adott ki!

Hőhullámok idején a munkavégzés fokozott megterhelést jelent a szervezetre, az átlagosnál melegebb időben az egészséges szervezetet is extrém igénybevétel érheti, ezért felhívjuk partnereink és tagjaink figyelmét, hogy a vonatkozó munkavédelmi szabályok betartására ebben az időszakban legyenek különös figyelemmel!

Tartósan magas hőmérsékletű munkakörnyezetben a fizikai munka végzése megnöveli a hőártalmak (pl. hőséggörcsök, hőkimerülés, hőguta) kialakulásának kockázatát, valamint a szervezetünkben kialakuló élettani reakciók (pl. figyelem csökkenés, reakcióidő növekedés, fáradékonyság) növelik a munkahelyi balesetek bekövetkezésének kockázatát is.

 

Kiemelt kockázatok

  • tartós magas környezeti hőmérséklet és páratartalom,
  • közvetlen és erős napsugárzás (árnyékos terület hiánya),
  • intenzív verejtékezés, alacsony folyadék- és só (elektrolit) bevitel,
  • nehéz fizikai munka,
  • hőleadást gátló ruházat,
  • az akklimatizáció (hőalkalmazkodás feltételeinek) hiánya,
  • nem megfelelő fizikai állapot (pl. elhízás, alultápláltság) vagy egészségi problémák, betegségek (pl. só-vízháztartás zavara, keringési betegségek, kiterjedt bőrbetegség),
  • a szervezet hőegyensúlyát befolyásoló gyógyszerek (pl. egyes vérnyomáscsökkentők „vízhajtók”)

Zárt téri munkahelyen:

  • hőexpozícióval járó technológia (pl. gépek, berendezések beltéri hőkibocsátása),
  • megfelelő munkahelyi klíma biztosításának hiánya.

Általános munkavédelmi előírások és egészségvédelmi tanácsok a hőség kedvezőtlen hatásainak kivédésére és csökkentésére, a hőmunka okozta egészségkárosodások megelőzésére:

Fontos a megfelelő folyadék utánpótlás!

A munkavállalók igénye szerinti mennyiségben, a folyadékveszteség pótlására védőitalt, megfelelő hőmérsékletű (14-16 °C-os) ivóvizet kell biztosítani a higiénés követelmények betartásával. Ösztönözni kell a dolgozókat arra, hogy sok vizet fogyasszanak – kb. 15-20 percenként egy pohárnyi hideg ivóvizet akkor is, ha nem érzik szomjasnak magukat – és kerüljék a kávé, az alkohol, a magas koffein és cukortartalmú italok fogyasztását, amelyek dehidratálhatják a szervezetet. A verejtékezéssel elvesztett ásványi anyagokat a munkaközi szünetekben és a pihenőidő alatt kisebb étkezésekkel javasolt pótolni.

Pihenő idő biztosítása

Munkaszervezéssel kell biztosítani, hogy a munkavégzés során rendszeresen kerüljön pihenőidő beiktatásra. A pihenőidőt lehetőleg a környezethez képest hűvösebb, megfelelő ülőalkalmatossággal ellátott körülmények között kell biztosítani a munkavállalók számára. Szabadtéri munkahelyen - ha szükséges - árnyékoló ponyva kifeszítésével, vagy klímatizált konténer biztosításával kell megoldani, hogy a munkavállalók a pihenő alatt regenerálódni tudjanak.

Zárt térben történő munkavégzés esetén a megfelelő munkahelyi klíma biztosítása könnyebben megoldható, mint a szabadtéri munkavégzés során. Zárttéri munkahelyen a dolgozók számára biztosítandó megfelelő hőmérsékletet az ott folyó munka jellege, illetve a munkával járó fizikai megterhelés-igénybevétel határozza meg: - Meleg évszakban szellemi munka esetén 21-24 °C, könnyű fizikai munka esetén 19-21 °C közepesen nehéz fizikai munka esetén 17-19 °C míg nehéz fizikai munka esetén 15- 17 °C  munkahelyi hőmérsékletet kell biztosítani a dolgozók számára. Amennyiben ez nem valósítható meg a technológia, illetve az időjárási körülmények miatt és a munkahelyi klíma zárt téri munkahelyen a 24 °C (K) EH értéket (korrigált effektív hőmérséklet) meghaladja, a munkáltatónak intézkedéseket kell hoznia a meleg munkakörnyezet kedvezőtlen hatásainak megelőzése céljából! - /a (K)EH (korrigált effektív hőmérséklet) a munkahelyi klíma mutató száma, nem egyenlő a léghőmérséklettel/

  • a munkaidő részeként óránként legalább 5, de legfeljebb 10 perc pihenőidőt kell biztosítani a munkavállaló számára, mely nem egyenlő a munkaközi szünettel,
  • védőitalt kell biztosítani,( lásd fentebb)
  • A munkaidő beosztásra figyelemmel - különösen 12 órás napi beosztás szerinti munkaidőben foglalkoztatottak esetében – javasolt a hosszabb napi pihenőidő beiktatása, vagy rövidebb munkaidő alkalmazása.  A munkavállalók a hőségben nem tudják megfelelően kipihenni magukat, különösen az egymást követő napokra beosztott munkaidő esetén.

Munkavédelmi oktatás, tájékoztatás

A munkáltatók munkavédelmi oktatások keretében hívják fel a munkavállalók figyelmét rájuk leselkedő veszélyekre, egészségkárosító kockázatokra, és azok elkerülését és megelőzését célzó szabályokra, munkáltatói intézkedésekre! Hőségriadó esetén a megváltozott körülményekről és eltérő kockázatokról a munkavállalókat tájékoztatni szükséges!

MTSZSZ

Kapcsolódó jogszabályi előírások: - a munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény (Mvt.) 33-34. §-a, - a munkahelyek munkavédelmi követelményeinek minimális szintjéről szóló 3/2002. (II. 8.) SzCsM-EüM együttes rendelet 7. §-a és 2. sz. melléklete, - az építési munkahelyeken és az építési folyamatok során megvalósítandó minimális munkavédelmi követelményekről szóló 4/2002. (II. 20.) SzCsM-EüM együttes rendelet 4. számú mellékletének 7. és 18.3. a) pontjai, - források: (OMMF)