300 túlóra feletti munkavégzés

2019-11-06

Az elmúlt időszakban szakszervezetünk is kapott olyan megkereséseket, hogy az eddig alkalmazott éves túlóra keretek felhasználásra kerültek, vagy jelentősen megközelítették a 300 órát.

Ismeretes, hogy alapesetben évi 250 óra túlmunkát lehet elrendelni - kollektív szerződés alapján ez felmehet 300 órára - és további 150 (illetve 100) órányi túlórát "önként", egyéni megállapodásokkal vállalhatnak a dolgozók.

Az éves 300 túlóránfeletti munkavégzésre a januárban módosított Munka törvénykönyve ad lehetőséget a munkáltatók számára, hogy egyénileg megállapodjanak erről a dolgozókkal.

Kiemelten fontos, hogy ennek díjázása nincsen törvényileg szabályozva, így ez is „megállapodás” része lehet. Az MTSZSZ tud olyan cégről, amelyik 260 % ban kívánja díjazni a 300 óra feletti túlmunkát, de olyanról is van tudomásunk, amely mindössze 50 %-ban.

Kérjük, hogy annál a cégnél ahol Te is dolgozol és megkeresnek ilyen tartalmú megállapodással, azt ne írd alá azonnal, hanem keresd az MTSZSZ-t, hogy a díjazás mértékéről és a törvény pontos alkalmazásáról egyeztetni tudjunk a munkáltatókkal.

A Te érdeked is, hogy túlmunkád díjazása arányos és törvényes legyen.

A jelentős mértékű túlóra az egészségre veszélyeket rejt magában, amelyek csak évek múltán jelentkeznek.Szakszervezetünk megítélése szerint a foglalkoztatási problémák megoldása nem a túlórák számának további emelésében rejlik, hanem a megfelelő bérek és munkakörülmények biztosításában.

www.mtszsz.hu

www.facebook.com/mtszsz