A munkahelyek megőrzése a közös cél

2020-04-07

Április 6-án az MTSZSZ elnöke is részt vett azon a szűk körű Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának digitális egyeztetésén, ahol a kormányzatot Varga Mihály pénzügyminiszter és Prof. Dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter képviselte. A felek áttekintették a kormány akciótervét, illetve megállapodtak arról, hogy a jövőben minden héten üléseznek. Így rendszeressé válik az érdekegyeztetés a kormányzat, a munkavállalók és a munkaadók között.

A tárgyalópartnerek egyetértettek abban, hogy a kormány által beterjesztett akciótervben prioritást élvez a munkahelyek megőrzése és az elvesztett munkahelyek helyébe lépő új munkahelyek megteremtése.

 

A résztvevők megállapodtak abban, hogy a gazdaság újraindításával kapcsolatos fejlesztési irányokról, képzési oktatási lehetőségekről, a munkaerő megtartását célzó ösztönző programokról, továbbá a heti üléseken a foglalkoztatásért felelős államtitkárság adatai alapján elemezni fogják a foglalkoztatási helyzet alakulását, az álláskeresők számának alakulásával együtt.

Az innovációs miniszter ismertette a gazdaságvédelmi akciótervet, amely öt programból áll:

  1. Munkahelymegőrzés: rövidített munkavégzés esetén a kormány átvállalja a munkaadóktól a bérköltségek egy részét.
  2. Munkahelyteremtés: a program összesen 450 milliárd forint értékben támogat beruházásokat.
  3. Kiemelt ágazatok támogatása: ezeket újra kell indítani, például a turizmus, az egészség-, az élelmiszer-, az építőipar, a mezőgazdaság, a logisztika, a közlekedés, a film- és kreatívipar.
  4. Vállalatok finanszírozása: a program kamat- és garanciatámogatott hiteleket biztosít a magyar vállalkozásoknak több mint 2000 milliárd forint értékben.
  5. Család- és nyugdíjas-védelemi program: négy év alatt a kormány visszaépíti a 13. havi nyugdíjat.