Az MTSZSZ megoldást javasol a pénztári nyitva tartások problémájának kezelésére

2019-09-06

Az elmúlt napokban a MÁV-START Zrt-t negatív színben feltüntetve, számos média arról adott tájékoztatást, hogy Budapest Nyugati pályaudvaron az éjszakai időszakban nem működött a személypénztár, amelynek elsődleges oka létszám problémára vezethető vissza. Ugyanilyen helyzet állt elő más napokon a Déli és a Keleti pályaudvari személypénztári tevékenység biztosítása esetén is.

Számos esetben tapasztalható, hogy Budapest elővárosában lévő állomásokon szünetel a személypénztárak nyitva tartása, amely probléma szintén a létszámhelyzetre vezethető vissza. A jelentős, (tömeges) elővárosi utasforgalom miatt ugyanakkor a fedélzeti jegykiadás nem minden esetben biztosítható valamennyi utas számára. 

A Mérnök és Technikusok Szabad Szakszervezete a helyzet kezelésére azonnali (rövid távú) és közép távú megoldásokat javasolt a munkáltató számára.

 

Szeptember 2-án a Helyi Érdekegyeztető Tanács Ülésén az ott jelenlévő értékesítési igazgató és a TSZVI vezetése számára azonnali "tűzoltási" javaslatokat tettünk, amelyeket a MÁV-START vezérigazgatójának írásban is megerősítettünk:

- azon személypénztárt kezelő munkavállalók, akik Budapest Déli, Budapest Keleti, Budapest Nyugati pályaudvarokon végeznek munkát, minden egyes teljesített szolgálat után részesüljenek bruttó 5.000 Ft alapbér-kiegészítésben, 2020. december 31-ig. A MÁV Zrt. hasonló tartalmú intézkedéssel már élt egyes budapesti szolgálati helyek vonatkozásában.

- azon személypénztárt kezelő munkavállalók, akik Budapest elővárosi állomásain végeznek munkát, minden egyes teljesített szolgálat után részesüljenek bruttó 2.500 Ft alapbér-kiegészítésben, 2020. december 31-ig.

- az elmúlt időszakban nyugdíjba vonult személypénztári vizsgával rendelkező munkavállaló kerüljön megkeresésre, hogy határozott időre (december 31-ig) ismét foglalkoztatná őket a cég. A megkeresés nyúljon túl Budapest TSZVI foglalkoztatási területén, mivel a nyugdíjasok széleskörű mobilitással bírnak.

- a GYES-en, illetve GYED-en lévők kerüljenek soron kívül megkeresésre, felajánlva számukra, hogy térjenek korábban vissza munkavégzésükhöz, ennek ösztönzésére egy egyszeri bruttó 50.000 Ft-os visszatérési bónuszt biztosítva.

Meg kell vizsgálni valamennyi állomáson a rendelkezésre álló személypénztári létszámot, ahol létszámhiány adódott (a technológiai létszámhoz viszonyítva) ott szintén minden egyes teljesített szolgálat után bruttó 2.500 Ft alapbér-kiegészítésben való juttatást javaslunk.

Középtávú megoldási javaslatainkra már több hónappal korábban javaslatot tettünk:

- A személypénztárosok számára életpálya-modell kialakítása

- Személypénztári tanfolyamok folyamatos indítása a technológiai létszámszükségletek eléréséig (az idei évben még két tanfolyam fog indulni)

- A személypénztári jegyeladási jutalékok újragondolása, a jegyértékesítési csatornák átalakulása miatt

- A személypénztárakban a munkakörülmények javítása (megfelelő klíma és fűtési rendszerek, tisztasági festések, kiegészítő berendezések)

TÁMOGASD TE IS AZ MTSZSZ JAVASLATAIT!