Az MTSZSZ nem tartja elfogadhatónak az év végi rendkívüli bérintézkedés módját a MÁV-START-nál

2021-12-09

A MÁV-START-nál rendkívüli év végi bérintézkedésre kerül sor. Az MTSZSZ az egyeztetést hiányolja, valamint a kifizetés feltételeit aggályosnak és elfogadhatatlannak tartja.

Elfogadhatatlan, hogy szinte az egész évet végig kísérő világjárvány idején, amikor folyamatosan az hangzik el a szakemberektől, hogy a legenyhébb tűnetek esetén is mindenki maradjon otthon, ne menjen közösségbe, akkor az év végi juttatást a táppénzen töltött napoktól teszik függővé.

Ilyen intézkedéssel csak az érhető el, hogy a dolgozók betegen, enyhe tünetekkel is felveszik a munkát, kitéve a munkásaikat és a családtagjaikat a további megfertőződésnek.

Sokan kizárólag a covid-19 megbetegedés vagy ahhoz kapcsolódó karantén miatt kényszerültek táppénzre, ugyanakkor előtte évekig nem voltak táppénzen, most amikor a megbetegedés miatt a legnagyobb szükségük van az anyagi segítségre nem részesülnek elismerésben. Akik átestek a betegségen tudják, hogy a táppénz miatti kisesésen túl, a gyógyszerek, a vitaminok milyen jelentős kiadást jelentettek.

 

Az év végi rendelkezésre állási pótlék mértékének meghatározása során szintén elfogadhatatlan, hogy  különbséget tesz a munkaköri kategória alapján. A 6-17 MMK-ban lévő dolgozókat egységesen kell figyelembe venni és elismerni. A MÁV Start Zrt. valamennyi dolgozójának munkájára szükség volt a veszélyhelyzetben.

 

A karácsonyi pótlék esetében az ünnepi időszakban dolgozók esetében nem szabad különbséget tenni, egységesen kell elismerni a karácsonyi időszak alatt dolgozók munkáját, hiszen a munkafolyamatok egymásra épülnek, kiegészítik egymást.

 

Hosszabb ideje a MÁV-VOLÁN-csoportban történő egységes gondolkodást hangsúlyozza a vállalat vezetése, ugyanakkor az ilyen bérintézkedések, amelyek különbséget tesznek, elfogadhatatlanok és ellentmondanak a csoport színtű gondolkodásnak.

 

Csak valamennyi vasutas dolgozót egységesen érintő bérjuttatás fogadható el, a MÁV Zrt. és leányvállalatainak számos munkavállalója dolgozik a START-osok mellett, ők sem maradhatnak ki az elismerésekből.

 

 

www.mtszsz.hu