Bértárgyalások a MÁV-csoportban

2019-01-18

Január 18-án a MÁV - nál tartott Vasúti Érdekegyeztető Tanács üléssel megkezdődtek az idei évre vonatkozó bértárgyalások a MÁV-csoportban.

\n\n

 Ismeretes, hogy a MÁV-csoport vállalatainál 2017.évben kötött megállapodás van érvényben, miszerint 2019-ben legalább 5 % béremelést kell végrehajtani.

\n\n

Az MTSZSZ véleménye szerint a három éves bérmegállapodás a megkötés idején a vasutasok érdekét szolgáló jó megállapodás volt, viszont a napjainkra megváltozott munkaerőpiaci környezet új helyzetet teremtett és erre az évre is kétszámjegyű emelés vált szükségessé.  Ezzel biztosított lenne a vállalat munkaerő-megtartó és munkaerő-vonzó képessége.

\n\n

Dr. Homolya Róbert elnök-vezérigazgató helyzetértékelést adott, tájékoztatta az érdekképviseleteket, hogy a megítélése szerint is nagyobb volumen bérfejlesztésre van szükség, ugyanakkor fel kell tárni a vállalatok működésében lévő tartalékokat és azokkal eredményesebb és hatékonyabb gazdálkodást kell folytatni. Valamint a cégcsoport számára a Tulajdonos (állam) hozzájárulása szükséges a további bérfejlesztések biztosításához.

\n\n

A Választható Béren Kívüli Juttatások (VBKJ) esetében a választható elemek meghatározásban egyetértés volt a munkáltató és az érdekképviseletek között. E szerint nem csökken a választható elemek száma. (Természetesen a törvényi változások okán az Étkezési Erzsébet-utalvány és Iskolai Erzsébet-utalvány ki kerül a választható elemek közül)

\n\n

A VBKJ mértékében ugyanakkor nem volt egyetértés, abban nem született megállapodás. Az MTSZSZ megítélése szerint ezt a juttatási elemet a bérfejlesztés mértékének ismeretében kell meghatározni.

\n\n

A tárgyalások január 29- én folytatódnak.

\n\n

 

\n\n

 

\n