Egyes szakszervezetek kisajátították Központi Üzemi Tanácsokat

2019-05-30

Az elmúlt napokban vitatható, jogilag kifogásolható módon alakult meg a Központi Üzemi Tanács a MÁV-ban, illetve a MÁV-START-ban.

Egyes vasutas szakszervezetek folyamatosan azt hangoztatják, hogy az érdekképviseleti oldalon összefogásra van szükség a munkavállalói érdekek minél erősebb és szélesebb körű érvényesítése érdekében. Ennek ellenére a megalakult Központi Üzemi Tanácsok megalakulásának módja és összetétele nem ezt a szándékukat tükrözi.

Az MTSZSZ a MÁV-START Zrt.-nél több mint 16.000 szavazatot szerzett (amely az összes szavazat 26.8 %-a) a helyi üzemi tanácsokba több jelöltünk is bekerült.  Az Irányítás Szervezeti egységnél a 11 tagú testületben 10 helyet az MTSZSZ jelöltjei szereztek meg, 62 %-os eredmény mellett. Ezen tények ellenére a Központi Üzemi Tanácsba nem kerülhetett jelöltünk, semmibe véve több ezer munkavállaló akaratát, súlyosan sértve az egyenlő bánásmód elvét.

A MÁV Zrt—nél május 27- én alakult meg az új Központi Üzemi Tanács, annak ellenére, hogy több szervezeti egységnél még tartanak a választások. A helyi üzemi tanácsokba idáig 50 jelöltünk került a forgalmi csomópontokon, a területi igazgatóságokon, illetve a PMLI szakaszokon is. A Központi Üzemi Tanácsba kerülésénél viszont ezen vállalatnál sem érvényesült az esélyegyenlőség elve, itt is figyelmen kívül hagytak közel 9 000  MTSZSZ jelöltjeire leadott voksot.

A VSZ, a VDSZSZ Szolidaritás, a MOSZ kisajátított magának egy munkavállalói érdekképviseleti testületet. A választásokon elért eredmények azt mutatják, hogy a vasutasok bíznak az MTSZSZ-ben, hiszen kimagasló eredményeket értünk el, mi több, a legtöbb szavazatot értük el, ezért nem hagyhatjuk cserben a ránk szavazó dolgozókat.

Nem mehetünk el szó nélkül az igazságtalan, etikátlan és egyes esetekben jogilag is aggályos alakuló ülések mellett, ezért az MTSZSZ a szükséges további lépéseket haladéktalanul megteszi.