ELÉGEDETLENEK A HÉV-ESEK (MI.hu)

2018-10-05

Nem ment zökkenőmentesen a HÉV-vonalakon a jegyvásárlási rendszer átalakítása, mind az utasoknak, mind az ellenőröknek gondot jelent az átállás – mondta lapunknak Buzásné Putz Erzsébet.

A Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezetének elnöke kérdésünkre felidézte: októbertől már nem lehet pótdíjmentesen jegyet váltani a HÉV-szerelvényeken.

Emiatt hatalmas sorok alakultak ki a jegyautomatáknál és a pénztáraknál, ezzel kivívva az utasok elégedetlenségét. A szakszervezeti vezető szerint az ellenőröket is több atrocitás érte, mivel az utasok sokszor rajtuk kérik számon a jegyvásárlási rendszer hiányosságait.

A megoldást több automata kihelyezése jelentené, elsősorban a Budapest közigazgatási határain kívül eső településeken, de a főváros területén is szükség lenne a jegyvásárlási lehetőségek szélesítésére.

Az ellenőröknek ráadásul bevételkiesést is jelent az új rendszer, mivel korábban jutalékot kaptak az eladott jegyek után.

A szakszervezeti vezető ugyanakkor kiemelte: az egyeztetéseknek köszönhetően a munkáltató ígéretet tett a bérrel kapcsolatos helyzet rendezésére, várhatóan kompenzációt kapnak a munkavállalók.

Buzásné Putz Erzsébet szerint szintén gondot okoz, hogy az új rendelkezéshez nincsenek biztosítva az új munkafeltételek. Ebből adódóan több munkavállaló kilátásba helyezte felmondási szándékát, ami tovább rontaná a helyzetet. Szintén nehezíti a megoldást, hogy több jegytípus is forgalomban van a HÉV-viszonylatokon. A tárgyalások jövő héten folytatódnak.

Az októbertől életbe lépő új rendszer célja egyébként, hogy a HÉV-vonalakon kevesebb legyen a bliccelő. Ugyanakkor az ehhez szükséges infrastruktúra nem áll rendelkezésre.

A korábbi gyakorlat szerint pótdíjmentesen lehetett jegyet váltani a szerelvényeken, ám az ellenőrök jelenléte nem volt általános a vonatokon. Ezért sokan nem váltották meg előre a jegyüket, mivel ellenőrzés esetén retorziómentesen megtehették azt.

Forrás: Magyar Idők (MI.hu)