Érdekegyeztetés a MÁV-START-nál

2020-06-26

A június 26-án Vasúti Érdekegyeztető Tanács ülésre került sor a személyszállító vasúttársaságnál.

 

Az MTSZSZ több kiemelten fontos téma napirendre vételét kérte.

  • A regionális vasútvonalakon alkalmazott ideiglenes járványügyi menetrend felülvizsgálat alatt van, a Társaság az első hónap tapasztalatai alapján megteszi javaslatát a tulajdonos számára. Az MTSZSZ megítélése szerint a regionális vasúti közlekedés fejlesztésre mellett, növelni kell versenyképességét is, illetve biztosítani kell a dolgozók foglalkoztatását, valamint az utasok megfelelő kiszolgálását.
  • A Budapesten kialakítandó utascentrumokban a munkavállalók egészségének és biztonságának megóvása érdekében a védőüveggel ellátott kiszolgáló pultrendszert tartjuk elfogadhatónak. A járványügyi helyzet igazolta az MTSZSZ álláspontját.  A kérdésben további egyeztetések szükségesek, mert a munkáltató más megoldást talál kivitelezhetőnek.
  • Az MTSZSZ álláspontja szerint dolgozók beadott áthelyezési kérelmei nem tarthatók vissza korlátlan ideig. A munkáltatónak is fontos, hogy hálózati szinten megőrizze a tapasztalt dolgozókat, ezért nem lehet cél az áthelyezések végtelen ideig történő visszatartása.

 

A napirenden szerepelt még a balatoni vonatok kihasználtsági korlátozása és az ehhez kapcsolódó helybiztosítási kötelezettség.

Az elmaradt időszakos orvosi vizsgálatok és oktatások helyzete, amely a munkáltató megítélése szerint a törvényben meghatározott időn belül mindenki számára biztosított lesz.

 

A Vasúti Érdekegyeztető Tanács ülést követően az Utasellátó Igazgatóság kollektív szerződés helyi függelékének tárgyalása folytatódott.

Az MTSZSZ a helyi függelék mielőbbi megkötését szorgalmazza, a tárgyalások a következő napokban folytatódnak.