Érdekvédelem a koronavírus okozta rendkívüli helyzetben

2020-04-23

Hetek óta a koronavírus elleni védekezés, a munkahelyek megtartása és a dolgozók anyagi helyzetének biztosítása  áll  a feladatok középpontjában az Mérnökök és Technikusok Szakszervezetének  tevékenységében.

Felelős szerepe van az érdekvédelemnek ezekben a nehéz napokban.

Folyamatosan  tájékoztatjuk a tagjainkat a védekezés módjáról, felhívjuk a figyelmet a helyes magatartásra információs csatornáink mindegyikén, valamint közvetlenül telefonon, email üzenetekben, messengeren. Plakátokat készítettünk és tesszük nyilvánossá az ország egész területén.

Rendelkezésre állunk jogászaink közreműködésével a munkajogi kérdések megválaszolására, a munkaszerződések változásaiban a segítség nyújtásra.

Az MTSZSZ  65 vállalatánál március végén és április elején is felmérést végeztünk a munkáltatással kapcsolatos intézkedésekről. Az autóipari cégeknél folyamatosan állt le a termelés, elsősorban alkatrész és megrendelés hiányában, amely kihat valamennyi autóipari beszállítói cégre is. Leállt egy időre az Opel szentgotthárdi gyára, a kecskeméti Mercedes és mellette a Kühne-Nagel, a Continental és a bonyhádi Schaeffer gyár.

Ugyanakkor a közszolgáltatásban az MTSZSZ által érintett MÁV vállalatcsoport és a fővárosi üzemeltetésű BKK, BKV és BKÜ járatainak száma jelentősen csökkent, a nemzetközi forgalom leállt.

Mindezek nehéz helyzetbe hozták a munkáltatókat és a munkavállalókat egyaránt. Ez a helyzet drasztikusan beleszól az eddig kialakult munkarendbe, több helyen az éves szabadság terhére állnak, vagy állásidőn vannak a munkavállalók, de előfordul fizetetlen szabadság igénybevétele is.

A Mérnökök és Technikusok Szakszervezete számára fontos, hogy a tagjai munkahelye megtartásra kerüljön, ennek érdekében több vállalattal kötöttünk megállapodást részmunkaidő bevezetéséről, vagy a vírushelyzet idejére közös teherviselésről, amely a munkavállalók számára elfogadható.

Tagságunk nagy része a közszolgáltatásban,- közlekedésben, egészségügyben - még ebben a vészhelyzetben is dolgozik, nekik igyekszünk segíteni a munkabeosztással, munkába járással kapcsolatos kérdésekben, az otthoni - home office - munkavégzés feltételeinek biztosításában.

Remélve, hogy mihamarabb túl leszünk ezen a krízis helyzeten, kívánok mindenkinek jó egészséget, kitartást, türelmet.

Vigyázzatok magatokra!

 

Buzásné Putz Erzsébet

MTSZSZ elnök