Közlemény

2022-09-07

Alulírott szakszervezetek, a MÁV-Volán-csoportnál 2021 évben létrejött, három évre szóló bérmegállapodást azzal a határozott szándékkal kötöttük, hogy az - az időközben történt módosításokkal egyetemben - egységes elvek mentén szabályozza valamennyi munkavállaló keresetének növelését a megállapodás hatálya alatt. Az ismert okok miatt dinamikusan emelkedő infláció és az energiaárak emelkedése rontotta a vasutasok fizetésének értékét és ezáltal megélhetési körülményeiket.

A helyzet enyhítésére irányuló kezdeményezéseket a szakszervezetek mind a munkáltató, mind a tulajdonos felé megtették. Az infláció kompenzációjáról folytatandó tárgyalásokat, amelyek megkezdése elvárásunk szerint mielőbb szükséges, a hatályos bérmegállapodás felrúgása nélkül, annak tiszteletben tartása mellett kívánjuk lefolytatni. A vasutasokra nézve károsnak tartunk és ellenzünk minden olyan törekvést, amely a vasutas bérpozíciók javulását nem egységesen, hanem megosztóan, másoknak hátrányt okozva képzelik el.

Fentiek alapján felhívjuk a munkáltató figyelmét, hogy a keresetek vásárlóértékének javítása érdekében csak olyan megoldás fogadható el, amely valamennyi munkavállalói csoportot egyformán érinti. 

Budapest 2022.  09.06.

 

MTSZSZ                                           VDSZSZ Szolidaritás                      VSZ