MEGÁLLAPODTAK A MÁV-NÁL AZ IDEI BÉREKRŐL

2018-01-22

Aláírta a MÁV-csoport az idei bérmegállapodást a szakszervezetekkel, az érdekképviseletek sikeresnek értékelték a tárgyalásokat – mondta lapunknak Buzásné Putz Erzsébet. A Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezetének (MTSZSZ) elnöke kiemelte: a tavaly megkötött, három évre szóló, 30 százalékos bérmegállapodás értelmében 2018-ban átlagosan 12 százalékos bérfejlesztéssel számolhatnak az alkalmazottak. Ennek értelmében valamennyi, nem vezető beosztású dolgozó alanyi jogú bérfejlesztésben részesül.

A részletekkel kapcsolatban el­mondta, az emelés differenciálásánál figye­lembe kell venni, hogy az egy munkavállalónak nyújtott alapbéremelés nem lehet alacsonyabb havi 3 ezer forintnál.

Buzásné kiemelte: a béremelések mellett egyéb juttatásokról is határozott a MÁV. Tovább nő a munkáltató által nyújtott önkéntes nyugdíjpénztári tagdíjkiegészítés, a dolgozó alapbérének 3,5 százalékára. Az év végéig meghosszabbították a járművezetőknek adható balesetmegelőzési bérpótlékot. A kollektív szerződésben foglaltak szerint a béren kívüli juttatási rendszerben az idén bruttó 271 400 forintos juttatásban, valamint 92 900 forint Szép-kártya kafetériában részesülnek a munkavállalók.

A választ­ható juttatások köre is bővül a diákhitel-törlesztési támogatással, valamint a mobilitási célú lakhatási támogatással.

Az igényelhető munkabérelőleg felső ha­tárát 240 ezer forintra emelik, emellett nőnek a vasútnál elérhető diplomás minimálbérek is.

Forrás: Magyar Idők