Megkezdődtek a bértárgyalások a Rail Cargo Hungáriánál

2020-11-26

November 24.-én, online VÉT keretében a munkáltató megtette első ajánlatát a 2021 évre vonatkozó bérfejlesztés mértékére!

A munkáltató képviseletében Roman Kotiers CFO és Körös Norbert vezérigazgató ismertette a vállalat és a vállalatcsoport gazdasági helyzetét, kitértek a járványhelyzet, valamint a párhuzamosan elmélyülő acélipari, autóipari válság okozta problémákra. Egyben köszönetüket fejezték minden munkavállalónak azért, hogy ebben a rendkívüli helyzetben helyt álltak, és hozzájárultak a vállalat zavartalan működésének fenntartásához!

A vállalat első körben 4% alapbérfejlesztésre tett javaslatot, valamint 50 000 ft.  RSB (karácsonyi bónusz) kifizetésére!

Ezen túlmenően – a megelőző évek gyakorlatát követve – nyitottak arra, hogy bérfejlesztés 2020. december 1. től lépjen hatályba. Megállapodás születhet a hatályban lévő középtávú foglalkoztatáspolitikai megállapodás 2025. évig történő meghosszabbításáról, és a Kollektív Szerződést érintő kérdésekben is nyitott a párbeszédre.

A munkáltató első körben tett ajánlatát az MTSZSZ köszöni! A nemzetközi és a hazai gazdasági mutatók alakulása nem jelezhető előre ebben a bizonytalan környezetben, így a tervezés is bizonytalan!

Elmondtuk, hogy a munkavállalók helytállásának köszönhetően a vállalat működése zavartalan volt, erőfeszítésük és áldozatuk elismeréseként az ajánlatban ismertetett egyszeri kifizetés mértéke nem elegendő! A munkavállalók nagyobb összegre számítanak!

Az alapbérfejlesztés mértékére tett munkáltatói ajánlattal kapcsolatban elmondtuk, hogy a válságból való kilábalás egyik elengedhetetlen pillére a megfelelően motivált, és lojális munkavállaló! A vállalatnak meg kell tartania a képzett munkavállalókat ahhoz, hogy a válságból megerősödve jöjjön ki, a válságból kilábaló, élénkülő és átalakuló piacon erősítse pozícióját! Ezért véleményünk szerint minden munkaköri kategóriára vonatkozóan egységes, az ajánlatnál magasabb mértékű alapbérfejlesztésre van szükség!

A tárgyalások gyorsütemben folytatódnak figyelemmel arra, hogy a bérmegállapodás még december elején létrejöjjön!