Megmaradnak a munkahelyek a Mercedes gyárban

2020-04-22

Az MTSZSZ az elmúlt időszakban több alkalommal is egyeztetett a kecskeméti Mercedes gyár vezetésével a kialakult járványügyi vészhelyzet miatt a munkahelyek megőrzéséről, a jövőbeni foglalkoztatás biztosításáról, valamint a termelés mielőbbi biztonságos újraindításáról.

A helyzet kezelésére megállapodás jött létre a szakszervezetek és a vállalat vezetése között, így megmaradnak a munkahelyek, a május végétől életbe lépő –várhatóan év végéig tartó‑ kétműszakos munkarendben is.

A megállapodás alapján:

  • A Vakáció-juttatás eredeti teljes összegéből kifizetésre kerül a fizetési osztályonként meghatározott, csökkentett összegű juttatás.

Ez egy egyszeri csökkenése a juttatásnak, így a 2 műszakos foglalkoztatás ellenére, az alapbér változatlanul kifizetésre kerül.

 

  • Április hónapra a jelenléti bónusz nem kerül kifizetésre, így ezzel és a részlegesen kifizetett vakáció-juttatással kompenzálódnak az elmúlt egy hónapban felhalmozott egyhavi mínusz munkaórák száma.

 

  • A munkaidőszámlák 2020.04.30. napjával nullázásra kerülnek és május 1. napjával egy új munkaidőkeret indul a következő 12 hónapra.

 

  • Azon munkavállalók, akik a termelési szünetben jelen voltak, a munkaidőszámlán jóváírást kapnak, amit további szabadnap formájában vehetnek igénybe.

 

A megállapodásnak köszönhetően megmaradnak a munkahelyek és biztosított a bérek kifizetése is.