Megszületett a bérmegállapodás a Mercedes-Benz kecskeméti gyárában

2022-12-07

A Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezete két lépcsőben, együttesen 24 százalékos béremelésről és eredményrészesedésről állapodott meg a kecskeméti Mercedes-gyárban a német autóipari konszern hazai menedzsmentjével. A teljes juttatási csomag így összességében akár 30 százalék feletti pluszt is eredményezhet egyes munkavállalóknak.

Az eddigi gyakorlattól eltérő módon az MTSZSZ-nek eredményrészesedést is sikerült tető alá hoznia a vállalat képviselőivel egyeztetve.

A Mercedes-Benz Manufacturing Hungary (MBMH) Kft., valamint a és a Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezete (MTSZSZ) és a Vasas Szakszervezeti Szövetség MBMH Vasas Alapszervezet konstruktív tárgyalásokat folytatott a bérek alakulásáról. A célunk az volt, hogy jó megállapodást kössünk A Mercedes-szel. a kecskeméti gyár több mint 4500 munkavállalója számára.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary kft. Valamennyi aktív dolgozójának alapbére 2023-ban két lépcsőben emelkedik: január 1-jétől 17 százalékkal, majd egy második lépcsőben augusztus 1-jétől további 7 százalékkal.

A bérmegállapodás további elemeivel együtt – ilyenek például az infláció alakulásától függően negyedévente folyósított külön kifizetés, vagy a dolgozóknak fizetett, újonnan bevezetett eredményrészesedés – a teljes juttatási csomag összességében akár több mint 30 százalékkal emelkedhet az egyes munkavállalók esetében a jelenlegi szinthez képest.