Megvan az egyezség a minimálbérről

2018-12-30

HIRTV.HU

Megszületett a megállapodás a jövő évi minimálbérről és garantált bérminimumról. A munkaadók és munkavállalók képviselői arról egyeztek meg a kormánnyal, hogy 2019-ben és 2020-ban is, 8–8 százalékos emelés lesz. Varga Mihály a tárgyalások után elmondta, a kormány nyugodt szívvel csatlakozott a megállapodáshoz, az ezzel kapcsolatos rendelet pedig még idén megjelenik. A pénzügyminiszter kiemelte, a 2010-es összeghez képest a minimálbér mára megduplázódott.

Az év utolsó előtti napján egyezett meg a jövő évi bérekről a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma. A jövő évi minimálbér és a garantált bérminimum összegét a pénzügyminiszter ismertette.

„A kormány részéről mi abban voltunk érdekeltek, hogy a munkavállalói és a munkáltatói oldal meg tudjon állapodni egymással, és ne a kormánynak kelljen meghatároznia a minimálbér és a garantált bérminimum összegét, hanem a két szociális partner tudjon közös nevezőre jutni” – emelte ki vasárnapi tájékoztatóján Varga Mihály.

A tárcavezető kiemelte, sikerként értékelhető, hogy két éves távlatban sikerült megállapodásra jutni, hozzátéve, hogy a 2020-ban esedékes emelés a magyar gazdaság jövő évi eredményeitől függ.

„2019 január elsejétől a minimálbér összege, havi bruttó összege 149 ezer forint, a garantált bérminimum havi bruttó összege pedig 195 ezer forint lesz. Ezt követően pedig ugyancsak 2020-tól egy újabb 8 százalékos növekedés következhet be, amelynek alapján 2020 január elsejétől a minimálbér összege 161 ezer forint, a garantált bérminimum összege pedig 210 ezer 600 forint lehet” – ismertette a számokat.

A munkaadók képviselője szerint feszített összeg a megállapodásban szereplő 8 százalék, mivel ez néhány éves távlatban összesen mintegy 60 százalékos emelést jelent, amit a vállalkozások nehezen tudnak kitermelni. „Ez egy nagyon jelentős reálbérnövekedés volt, egy nagyon jelentős kiigazítás volt, miközben a vállalkozásoknál a források nem bővültek ilyen mértékben. Én azt gondolom, hogy ez a kiigazítás, ez fontos volt, azonban tudnunk kell, hogy ez egy kiigazítás, hosszútávon a bérek növekedését alapvetően a gazdaság helyzete, a termelékenység határozza meg” – jegyezte meg Rolek Ferenc, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének alelnöke.

A munkavállalói oldal elégedett a megállapodással. „Nagyon fontos ez azért is, mert a megváltozott munkaerőpiaci környezetben, gazdasági környezetben egy kiszámítható és előrelátható megállapodást szerettünk volna kötni, amely a munkavállalók számára biztonságot jelent. Ezzel a megállapodással két évre szólóan a munkavállalók több mint 17 százalékos béremelésben részesülnek, amely a munkavállalói oldalnak követelmény is volt, hiszen azt tűztük ki célul, hogy legalább két számjegyű béremelés legyen a megállapodásokra” – emelte ki Buzásné Putz Erzsébet, a Független Szakszervezetek Demokratikus Ligájának versenyszféráért felelős társelnöke.

A minimálbér és a garantált bérminimum emelése 1 millió 200 ezer munkavállalót érint.

Letölthető fájlok

Minimálbér 2019Letöltés