MTSZSZ HÍRLEVÉL 2022. év 29 hét

2022-07-18

Küzdelmes idők várnak mindenkire, eredményt csak együtt tudunk elérni!

Az elmúlt napokban tovább szembesülhettünk azzal, hogy egyre nehezebb lesz a megélhetés, hónapról hónapra folyamatosan emelkedik az infláció, az élelmiszerek árának növekedése kimagasló. Szűkül a kisadózó vállalkozások tételes adóját (a KATÁ-t) választhatók köre, illetve az energiahordozók (villany, gáz) ára is emelkedésnek indul a meghirdetett átlagfogyasztás feletti mennyiségen túl. Napjainkban (egyelőre) a legtöbb vállalatnál létszámhiány figyelhető meg, de a világpolitikai helyzet alakulása, az ellátási láncok korlátjai, az energiahordozók esetleges hiánya a cégek számára is új helyzetet teremt és a foglalkoztatáspolitika helyzetét is átírja.

Egyes területeken átszervezések várhatóak, míg máshol a dolgozók kiváltására megváltoztatják a szabályozási környezetet, új munkavégzési szabályok léphetnek életbe, illetve a digitalizáció, az automatizálás kap nagyobb hangsúlyt.

Kiemelt feladat vár a szakszervezetekre, hogy megvédjék az eddigi eredményeket, hogy tovább tudjanak küzdeni a bérekért, a munkakörülményekért, a munkahelyek megőrzéséért.

Mit tehetnek a szakszervezetek? Mit tesz az MTSZSZ?

  • Ismét tárgyalni kell a bérekről, kompenzáltatni kell az eddigi inflációs hatást.
  • Újra kell gondolni az otthoni munkavégzésért (a home office-ért) adható költségtérítés lehetőségét és annak mértékét. (akár a törvényi szabályozás szintjén, akár az egyes cégeknél való alkalmazását)
  • Nem szabad hagyni, hogy a cégek vezetői a dolgozókat megosszák, egymás ellen hangolják az embereket (pl. a juttatások csak egyes rétegeknek történő emelésével).
  • A munkaszerződés módosításoknál továbbra is folyamatosan biztosítani kell az ingyenes jogi tanácsadást a tagok számára, az egyéni érdekvédelem mellett.
  • A munkaszervezési változtatásoknál be kell tartani a munkavédelmi szabályokat.

A tárgyalások során akkor érhető el jó eredmény, ha a tárgyalásokon résztvevő szakszervezetnek sok tagja van. A tagság erőt jelent, minél több tagja van az érdekképviseletnek, annál eredményesebben tud tárgyalni és magasabb béreket kiharcolni.

Mit tehetnek a dolgozók? Mit tehetsz Te?

  • Minél többeknek vállalni kell, hogy MTSZSZ tagok legyenek, fel kell vállani a szakszervezeti tagságot.
  • El kell mondani a többi kollégának, barátnak, ismerősnek, hogy eredményeket csak együtt tudunk elérni, a közösség erejénél nincs hatásosabb.
  • Segítsd a szakszervezeti kommunikációt, oszd meg híreinket.

Az MTSZSZ-ben, több mint 30 év tapasztalatával dolgozunk azon, hogy az elért eredményeket megőrizve tudjunk küzdeni a jobb bérekért, a rendezett munkaügyi kapcsolatokért, de az eredményekhez Rád is szükség van.

Csatlakozz hozzánk: https://mtszsz.hu/csatlakozz

 

Nézd meg az MTSZSZ vezetőivel és munkatársaival készült filmet, tudd meg, hogy mit teszünk:

Nézd meg az MTSZSZ tagjaival készült filmeket, tudd meg, hogy Ők miért lettek tagok: