Munkabalesetben elhunytak világnapja

2020-04-28

Emlékezzünk meg azokról a munkavállalókról, akik munkavégzés közben vesztették életüket vagy szenvedtek el maradandó sérülést.

Az emléknap célja, hogy felhívja a nyilvánosság és a dolgozók figyelmét a munkabiztonság, a munkahelyi balesetek megelőzésének fontosságára!

A munkahelyi balesetben megsérültek és elhunytak emléknapját először 1984. április 28-án tartották  meg, majd 1989-ben az USA-ban hivatalos emléknappá nyilvánították és világszerte egyre több helyen tartottak megemlékezéseket, munkavédelmi kampányokat e napon. Angliában 1992 óta emlékeznek meg a munkahelyi balesetben elhunytakról és megsérültekről. 1996 óta a Nemzetközi Szakszervezeti Szövetség (ITUC) is elismeri április 28.-át, mint nemzetközi emléknapot.

Magyarországon a Kormány 2012-ben nyilvánította a munkabalesetben elhunyt és megrokkant munkavállalók hazai emléknapjává, ezzel is kifejezve elkötelezettségét a munkavállalók életének és testi épségének védelme iránt.

A Mérnökök és Technikusok Szakszervezete elkötelezett a munkavállalók egészségének megtartása,  biztonságos munkavégzése mellett.

MTSZSZ Tanúsítvány

Letölthető fájlok

Munkabalesetben elhunytak Letöltés