Munkaerőpiac alakulása a COVID 19 után

2020-06-03

(Több tanulmányt, kutatási anyagot olvasva, a gyárak, üzemek gyakorlatát figyelemmel kísérve,  az MTSZSZ innovációs tevékenységével ötvözve írom összefoglalómat a munkaerőpiac jelenlegi és jövőbeni alakulásáról)

A jelenlegi mindennapjainkat átszövi a koronavírus okozta megbetegedések napi adatainak ismertetése, a veszélyhelyzetben való viselkedési normák, a "maradj otthon", a "viselj maszkot", "tartsd be a 1,5 - 2 méter távolságot" kifejezések. Egyik napról a másikra jött és két hónap alatt az életünkbe férkőzött, beépült a napi rutinba.

Akinek a munkája engedi, az home office-ban végzi feladatát, és van akinek helyt kell állnia a munkájában továbbra is és óvintézkedések mellett dolgozik. Két-három hónappal ezelőtt még munkaerőhiány volt a vállalatok nagy részénél. Most sokak munkája megszűnt.

Felmerül a kérdés, mi lesz, ha ennek a helyzetnek vége lesz?

Hogyan alakul a munkaerőpiac ezután? Milyen lesz a foglalkoztatás a jövőben? Hogyan alakultak/alakulnak át az ipari gyártás folyamatai?

------------

 

Minden gazdasági válság kedvez az automatizált berendezések bevezetésének és az eddigi megfigyelések szerint ez fokozottan érvényes lesz a COVID után is.

Egyre valószínűbbnek látszik, hogy nem csak a rutinszerű, betanított munkások veszíthetik el a munkahelyüket, hanem magasabb beosztásokban lévő munkavállalók is veszélybe kerülhetnek.

A mesterséges intelligenciára (MI) érzékeny állások, pl. a biztonsági őrök, vagy az ügyintézői munkakörök- mint a könyvelés, pénzügyi elemzés, sőt a szoftverfejlesztés is ide sorolhatók.

Kutatások szerint a meglévő technológiákkal már most több tízmillió munkahely lenne helyettesíthető világszerte a különböző iparágakban.

Az MI alapú technológiák most még inkább csak kiegészítik az emberi munkaerőt, de csak idő kérdése, hogy mikor váltja ki teljes mértékben. A most bekövetkezett járvány miatti gazdasági válság az egész világot egyszerre érte el, így a technológiai váltás hatásai megsokszorozódnak és a nyomás,- hogy mielőbb bevezetésre kerüljenek az új innovációs, technológiai eljárások, - egyszerre történik.

A koronavírus lecsengése utáni változás, a technológiai átalakulás egyszerre, fokozott erővel fog berobbanni az egész világon. Ennek a megszűnő állások negatívuma mellett pozitív hatása, hogy az eddigi monoton munka helyett a gondolkodást igénylő feladatokra kell felkészülniük a munkavállalóknak.

Az elmúlt időszakban, az MTSZSZ részéről fokozottan vetítettük előre a képzés fontosságát, a robotizáció és a digitalizáció rohamos terjedését annak érdekében, hogy az MTSZSZ-hez tartozó tagjainkat, munkavállalókat idejében készítsük fel a technológiai változásokra. Különböző képzéseket indítottunk, hogy ne érje őket ismeretlenül az új kihívás. Jelenleg is folyik az informatikai képzésünk, amelyet tagjaink ingyenesen vehetnek igénybe. A program elvégzéséről hivatalos dokumentumot/bizonyítványt kapnak, amellyel további kurzusokra jelentkezhetnek.

Megállapodást kötöttünk az Innovációs és Technológiai Minisztériummal és mérnökszervezetekkel az időbeni felkészülés érdekében.

A fejlett technológiák számos új lehetőséget kínálnak a gyárakban dolgozók számára, mivel a IV. ipari forradalom teljesen átalakítja a gyártási folyamatokat, a cégek egyre nagyobb mértékben térnek át a tömegtermelésről a testre szabott folyamatokra. Emiatt a munkavállalóknak együtt kell működniük a robotokkal, az új technológiákkal.

Mindezek kihívást jelentenek a dolgozóknak, a vállalatoknak, a teljes foglalkoztatási rendszernek, ugyanakkor az érdekvédelem számára is felelősséggel járó felzárkózást jelent. Az MTSZSZ innovatív érdekvédő szervezetként élen jár a dolgozók ez irányú felkészítésében.

 

Buzásné Putz Erzsébet

elnök

 

Megjegyzés:

MI= Mesterséges intelligenciának egy gép, program vagy mesterségesen létrehozott tudat által megnyilvánuló intelligenciát nevezzük. A mesterséges intelligenciát legtöbb esetben számítógépnek tekintjük. Egy ilyen géptől elvárjuk, hogy emberi beavatkozás nélkül képes legyen a környezettől kapott információkra reagálni, emellett hasonló viselkedést várunk el, mintha egy élőlény lenne. Végül ez a gép a lehetőségek szerint a célnak megfelelően cselekedjen és a cselekvését mind tökéletesebben végezze, azaz képes legyen tanulni.