SZAKSZERVEZET IS LEHET INNOVATÍV

2019-07-23

A Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezetének kezdeményezésére történelmi jelentőségű együttműködési megállapodás megkötésére került sor az Innovációs és Technológiai Minisztérium, a Mérnökök és Technikusok Szakszervezete, a Magyar Mérnökakadémia, és a Magyar Mérnöki Kamara között.

A felek megállapodtak abban, hogy a műszaki szakmai terület népszerűsítése érdekében együttműködnek. A megállapodás az új gazdaságpolitikai jelentőségű technikai és technológiai eredmények bevezetését szolgálja, amelynek keretében az együttműködés tartalma kitér a

  • szakmai javaslatok tétele
  • technikai, technológiai fejlődés elősegítése
  • műszaki területen működő vállalatok munkájának segítése a gazdasági növekedés érdekében
  • fiatal szakemberek képzésének, munkájának támogatása a munkaerőpiaci helyzet tükrében
  • Az ipar 4.0 kihívásaira való felkészülés (vállalati) és felkészítés (munkavállalói)
  • stratégiákkal kapcsolatos javaslattétel
  • innováció támogatása a versenyképesség erősítése érdekében
  • nők-férfiak arányának javítása a felsőoktatásba jelentkezők körében
  • a mérnökképzés népszerűsítése, a fiatalok ösztönzése a szakképzésben, mérnökképzésben való részvételre.

Prof. Dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter az aláírást megelőzően kiemelte, hogy napjainkban is kiemelt szerepe van a mérnökképzésnek, a mérnöki gondolkodás és szemléletmód kialakításának. A gazdaság további fejlődéséhez szükség van jól képzett  mérnök szakemberekre. A mérnökszervezetekkel való együttműködés új alapokra helyezésétől a minisztérium a műszaki szakmák megbecsültségének további növekedését, az utánpótlás mennyiségi és minőségi bővülését várja – hangsúlyozta Palkovics László. A műszaki szakemberek hatékonyságnövelő technológiai tudása adja a szakmai hátterét az európai élmezőnybe tartozó magyar gazdasági növekedésnek, a külföldi beruházók hazánkba településének.

Buzásné Putz Erzsébet  MTSZSZ elnök beszédében elmondta, hogy napjainkban egy szakszervezetnek is innovatív gondolkodásra van szüksége. A Mérnökszakszervezet az elmúlt években többször is meg tudott újulni, így tud ma több, mint hatvan vállalatnál minőségi érdekvédelmet ellátni. Az MTSZSZ a hagyományos érdekvédelmi feladatok mellett szakmai javaslatokat tesz, konferenciákat szervez, partneri viszonyra törekszik a vállalatokkal.

 A versenyszféra meghatározó vállalatai mellett, a közszolgáltató vállalatoknál is jelenlévő szakszervezet ezt a megállapodást egy első állomásnak tekinti a mérnöki szervezetek és a minisztérium között.

 

Aktív munkát kívánnak folytatni annak érdekében, hogy a jövő kihívásaira a műszaki területeken dolgozók, mérnökök, technikusok és szakmunkások meg tudjanak felelni.    

A Mérnökszakszervezet számára fontos, hogy felkészült, jól képzett munkavállalókkal nézzünk a munkaerő piac változásai, a robotizáció és a digitalizáció kihívásai elé, ezért prioritást élvez az MTSZSZ munkájában a dolgozók képzése minden területen.

A megállapodást  Prof. Dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, Buzásné Putz Erzsébet a Mérnökök és Technikusok Szakszervezetének elnöke, Dr. Takács János a Mérnökakadémia főtitkára, valamint Nagy Gyula a Mérnök Kamara elnöke írta alá.