Sztrájkkészültség a kecskeméti kábelgyártónál, még több bért követelnek a dolgozók

2018-03-06

autopro.hu

A Cab Tec Kft.-nek szekszárdi gyára elsősorban az autóipar számára állít elő autóülés-, tetőablak- és fűtéskábeleket, a kecskeméti üzem más iparágak – méréstechnika, gépgyártás, gyógyászat, vasúti szerelvénygyártás – számára dolgozik.

A vállalat dolgozóit képviselő szervezet tájékoztatás szerint a kecskeméti gyárban az MTSZSZ tavaly november óta többször kezdeményezett bértárgyalást és írásos javaslatát is átadta a munkáltatónak, érdemi tárgyalásra azonban eddig nem került sor. 

Buzásné Putz Erzsébet, a szakszervezet elnöke elmondta: a cégvezető a bérkövetelést figyelmen kívül hagyva egyoldalúan átlag 5 százalékos béremelést hajtott végre, valamint közölte, hogy további béremelésre nem kíván megállapodást kötni.

– A szakszervezet célja nem az, hogy túlfeszítsük a béreket, csupán szeretnénk megtartani a dolgozókat. Reális bérkövetelésünk van, ami 10,5 százalék. A Cab Tec Kft.-nek vannak pozitív értékei, szeretnek itt dolgozni az emberek, de a piaci viszonyokat is figyelembe kell venni, az 5 százalékos bérfejlesztés nagyon alacsony – közölte Buzásné Putz Erzsébet. 

Az MTSZSZ elfogadhatatlannak tartja mind a béremelés mértékét, mind az eljárás módját, ezért a jogszabályt követve figyelmeztető sztrájkot helyezett kilátásba, amennyiben nem jön létre legalább 10,5 százalékos emelés. Múlt pénteken kollektív munkaügyi vitát kezdeményeztek. A cégvezetés március 9-re tűzte ki a tárgyalás időpontját. A szakszervezet azonban ennek ellenére is fenntartja a nyomásgyakorlás lehetőségét.

– A Cab Tec Kft. dolgozói elégedetlenek, hiszen országos szinten a 10 százalékos béremelés szinte minden vállalatnál megvalósult. Jelenleg folyik a felmérés, ha van elegendő támogatottság, akkor a 2 órás figyelmeztető sztrájkot még a tárgyalás előtt megtartjuk – mondta el a szakszervezet elnöke.