Területi harmonizáció MÁV-nál

2018-06-29

A MÁV Zrt. a budapesti igazgatóságának leterheltsége okán területharmonizációt tervez végrehajtani, amelynek eredményeképpen egyes vonalak és feladatok átkerülnek a miskolci, valamint a szombathelyi területhez.

 

Az átalakítást követően "Budapest elővárosi vonatforgalmának hálózati meghatározó szerepe miatt alapvető cél, hogy a Pályavasúti Területi Igazgatóság Budapesten csak fejpályaudvari és az elővárosi forgalom sikeres lebonyolítására (forgalomszervezés, üzemeltetés stb.) tudjon koncentrálni" szerepel a munkáltató javaslatában.

A munkáltató az érdekképviseleteknek előzetesen megküldött anyagát az MTSZSZ minden érintett tagjának megküldte, amelyre számos szakmai észrevétel érkezett ezeket feldolgoztuk és ismertettük a cég vezetésével.

 

Az MTSZSZ szakmai megítélése szerint a Budapesti Pályavasúti Területi Igazgatóság határainak a módosítása alapvetően támogatható stratégai fontosságú gondolat, figyelembe véve a területen áthaladó forgalom nagyságát, az ország személyszállításában betöltött stratégiai szerepét. Ugyanakkor elvárásként fogalmaztuk meg, hogy az átalakítás nem járhat a munkavállalói létszám csökkenésével, a végrehajtási helyek feladatai és funkció nem változhatnak meg. Átmeneti időszakot kell biztosítani, amelyben az átadott területek munkáját segíteni kell. Az infrastruktúra és az átadott feladatok mértékével a szükséges létszám is kerüljön átadásra.

Javaslatokat tettünk, hogy a területváltozásban érintett egyes állomások mely forgalmi csomópontok irányítása alá kerüljenek, az oktatási helyszínek bővítésére, a helyettesítések megvalósíthatóságára.

A terület harmonizáció várhatóan 2019. január 1- én kerül bevezetésre.

A szakszervezetünk által elkészített részletes szakmai anyagot tagjaink megküldjük.