További egyeztetés a munkahelyek megőrzése érdekében

2020-04-16

Az eredeti megállapodásnak megfelelően április 15-én ismét ülésezett a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma (VKF) amelyen részt vett az MTSZSZ elnöke is.

 

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium részéről a foglalkoztatási helyzet alakulásáról tájékoztatás hangzott el. A regisztrált munkanélküliek és a külföldről hazatérő munkanélkülivé válók száma tovább emelkedett az elmúlt héten.

 

A munkáltatói oldal kifejtette, hogy jövőbeni helyzet bizonytalansága miatt a támogatási rendszernek rugalmasnak kell lennie, amely lehetőséget ad a különböző vállalkozásoknak, hogy egyedi helyzetüknek megfelelően tudják azt igénybe venni és ezzel a lehető legtöbb munkahelyet megmenteni.

A támogatás minden Mt. hatálya alatt foglalkoztatott munkavállaló esetében igényelhető, ágazati megkötés nélkül, azonban jelenleg nem vonatkozik például a kölcsönzött munkavállalókra. Ezt a kört is célszerű lenne bevonni a támogatásba.

 

A munkavállalói oldal hozzászólásában nehezményezésre került a munkavállalókat érintő hátrányos és méltánytalan rendelkezés, amely szerintaz Mt.-től eltérően a munkáltató 24 havi munkaidőkeretet is elrendelhet egyoldalúan.

 

Elfogadhatatlannak és a szociális partnerek, a munkavállalók semmibevételének tekintik a munkavállalói oldal képviselői a jogszabály-módosítás során a kormányzat eljárását.

Annak ellenére, hogy a korábbi VKF ülésen elhangzott, hogy a szociális partnerek bevonásával történik a jelenlegi gazdasági helyzethez kapcsolódó intézkedések meghozatala, a munkavállalói oldal véleményének megkérdezése nélkül döntött a kormány, ezzel ellehetetlenítve a munkavállalók, a szakszervezetek alkupozícióját, figyelmen kívül hagyva a kollektív szerződésekben foglaltakat, megszüntetve a munkaügyi kapcsolatokat, adott esetben a visszaélés lehetőségét megteremtve egyes munkáltatók számára. A rendelkezés ronthatja a munkavállalók jelenlegi helyzetét, növeli leterheltségüket, csökkenti az elvárt egészséges és biztonságos munkavégzés már eddig sem ideális körülményeit adó lehetőségeket.