Ülésezett a Közszolgáltató Vállalkozások Konzultációs Fóruma (KVKF)

2023-01-17

A tanácskozás a kormány, a vállalatok vezetői és a szakszervezetek között folyt a közszolgáltató vállalatok munkavállalóinak 2023. évi bérfejlesztéséről.

 A korábban megkötött 3 éves bérmegállapodás 2023-ra 5% béremelést tartalmaz, azonban a gazdasági folyamatok tükrében szükség van annak átértékelésére és egy magasabb béremelésre.

A kormány, a szakszervezetek és az állami cégek vezetői egyetértettek azzal, hogy nem életszerű a jelenlegi gazdasági környezetben a 2021-es alku, ám ezt a hosszú távú egyezség aláírásakor még nem lehetett látni. Éppen ezért a bérmegállapodás módosításáról döntöttek a felek a Közszolgáltató Vállalatok Konzultációs Fórumának (KVKF) keddi ülésén.

Konkrét számokról nem született döntés az országos érdekegyeztető fórumon, a szakszervezeteknek az állami cégeknél folytatott, helyi tárgyalásokon kell megállapodniuk.

A szakszervezetek, a munkáltatók és a kormány ugyanakkor abban  egyetértett, hogy ezeket a tárgyalásokat minél hamarabb le kell zárni. A cégeknél így már a héten elkezdődnek az egyeztetések a munkavállalói képviseletek és a vezetés között.

Az MTSZSZ álláspontja, hogy a vasutas munkavállalók bérének reálértékét meg kell őrizni.