Ülésezett a MÁV-START Vasúti Érdekegyeztető Tanácsa

2018-10-31

A MÁV-START Zrt. – nél október 31- én VÉT (Vasúti Érdekegyeztető Tanács) ülésre került sor.

Az MTSZSZ javaslatát a munkáltató elfogadta, ezért nem kell a jegyvizsgálóknak a vonaton a nevüket megadniuk az utas kérésére. A Személyszállítási Üzletszabályzatba ezért ez nem kerül be.

 

Szakszervezetünk elmondta, hogy :

  • a jegyvizsgálóknak a fordákon belüli leterheltsége nem tartható ebben a formában, szükséges a létszám feltöltése vagy egy további lépések megtétele, amely élhetőbb fordák kialakítását teszi biztosítja. A foglalkoztatási problémák ideiglenes kezelésére megoldást jelenthet egyes területeken az ütemes menetrendi struktúrából adódó kihasználatlan vonatok közlekedtetésének újragondolása.

A mostani vonatmennyiség kezd tarthatatlanná válni a pályakapacitás és a rendelkezésre álló humánerőforrás oldaláról egyaránt. A jegyvizsgálók túlterheltek, ezért jelentős az elvándorlás a kiszámíthatóbb életformát biztosító munkahelyek irányába.

 

  • a személypénztárak nyitvatartásának korlátozása, illetve bezárása nem fogadható el, mert a zsúfolt elővárosi vonatokon a jegyvizsgálók nem tudják beszedni a vállalat jogos bevételeit. Sok esetben még a menetjegyek ellenőrzése is problémás a jelentősen kihasznált vonatokon. A nagyértékű menetjegyeket, valamint a bérleteket az utasok továbbra a pénztárakban vásárolják meg, így a bezárással a szolgáltatási színvonal is csökken.

 

A munkáltató tájékoztatója szerint a végrehajtó szolgálat kommunikációs problémáinak megoldása valamint a hatékonyság javítása miatt a területi szinteken két központ helyett egy központ fog működni, amelyek vezetői kijelölése megtörtét