Várnak a leépítésekkel a járvány végéig

2020-04-13

Nagy Kristóf

– A járvány végéig nem várható tömeges létszámleépítés azokban az ágazatokban, amelyeket közvetve érint súlyosan a koronavírus fertőzés. Ide tartozik az ipar legtöbb területe, például az autógyártás, illetve a magasan képzett munkavállalókat, például a mérnököket foglalkoztató állások – mondta a Magyar Nemzetnek Buzásné Putz Erzsébet. A Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezetének elnöke az eddigi tapasztalatokat összegezve azt hangsúlyozta, a bizonytalanság a meghatározó a munkaadóknál, beleértve a nemzetközi óriáscégeket is.

A szakszervezet elnöke a Magyar Nemzetnek kiemelte: a hazai válságkezelésnek megfelelően a nemzetgazdaság egyes területein is a munkavállalók megtartása a cégek fő szándéka, például ahol áll a munka, – akár a járványügyi korlátozások, akár alapanyaghiány vagy az értéklánc valamely szereplőjének kiesése miatt, a dolgozóknak időarányosan kiadják a szabadságokat – jelezte Buzásné Putz Erzsébet. Megemlítette ennek kapcsán, hogy az érdekképviseletük már a kormányzati intézkedéseket megelőzően kötött megállapodást rövidített munkaidőről, heti négy napos munkahétről. Emellett a munkaadók nyitottak a dolgozók munkaviszonyának megtartását célzó egyezségre – jegyezte meg.

A mérnökszakszervezet elnöke kitért rá, a gazdasági krízis miatt még inkább felértékelődtek a magas képzettségű munkakörök. Példaként említette: a mérnökök munkáján múlik, milyen technológiákkal, megoldásokkal indul újra a járvány után a gazdaság. Ezek a feltételek pedig meghatározzák az új erőviszonyokat is.

Azt is hozzátette: habár egyelőre kivárnak a gazdaság még működő, meghatározó termelői területei, nem kérdés, hogy a világjárványt követő újraindulás eredménye dönt majd a munkahelyek jövőjéről is.