VÉT-ülés videokonferencia keretében

2020-04-01

 Dr. Homolya Róbert, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója ismertette a pandémiás helyzettel kapcsolatos intézkedéseket.  Ismertette, hogy az utasszám 70-80%-kal visszaesett a MÁV-Start Zrt-nél és a MÁV-HÉV-nél.

A MÁV-csoportnak egyelőre nincsenek likviditási problémái, de hozzátette, amennyiben elhúzódik a kialakult pandémiás helyzet, akkor előfordulhat, hogy a járatszám 80%-kal csökken. Ez azonban jelenleg nem indokolt, a menetrendben megrendelt járatok száma változatlan. Hangsúlyozta: az alapvető feladat nem változott, biztosítani kell a zavartalan vasúti személy- és árufuvarozást.

Elmondta, hogy mintegy ötezer munkavállaló home officeban dolgozik, számukra a MÁV-SZK Informatika biztosította a hátteret, összesen 16 ezren tudnak a csoport központi szervereire csatlakozni.

Gumikesztyűkből, szájmaszkokból, fertőtlenítőszerekből nagyobb mennyiséget osztottak már szét, egy héten belül az eddigi ellátmány többszörösét osztja szét a munkáltató a szolgálati helyekre.

A védőfelszerelések viselésének hasznosságáról Dr. Pásztélyi Zsolt, a Vasútegészségügyi Nonprofit Közhasznú Kft. ügyvezetője adott tájékoztatást, aki orvos szakmai szempontból értékelte a helyzetet.

A Szép Kártyára átutalásra került a 92 900.- Ft, a bérszámfejtés megkezdődött, hogy a márciusi béreket mindenki időben megkaphassa.

A munkáltató javaslatot tett  az együttműködési megállapodás meghosszabbítására, ami az új megállapodás megkötéséig, de minimum a veszélyhelyzetet követő 15 napig maradna hatályban. A javaslat az egészségmegőrző programot nem tartalmazza, azt a pandémiás helyzet miatt felfüggesztette a munkáltató, ahogy a toborzási díjat sem, erről új utasítás rendelkezik, emeltebb összeggel. A munkáltató egyoldalú kötelezettség vállalással április elsejével meghosszabbította a március 31-én lejáró alapbérkiegészítéseket és bérpótlékokat 2021. január 31-ig.

A vasúti védőintézkedésekről és a védőeszközök használatáról szóló tájékoztató a csatolmányban olvasható.

Letölthető fájlok

SARS_COV elleni védekezésLetöltés