MTSZSZ HÍRLEVÉL 2020. év 52. hét

2020-12-21

A közszolgáltató vállalatoknál is meg kell kezdeni a bértárgyalásokat

Az MTSZSZ a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának legutóbbi ülésén kezdeményezte a Közszolgáltató Vállalkozások Konzultációs Fórumának összehívását, azért hogy a közszolgáltató vállalatoknál dolgozó több tízezer munkavállaló 2021. évi bérfejlesztéséről megkezdődjenek a tárgyalások. A közszolgáltató vállalatok körébe tartoznak a MÁV-csoport cégei is.

A versenyszféra a járvány ellenére a fizetések emelésére készül*

A versenyszférában a koronavírus-járvány ellenére átlagosan nyolc százalékkal, az alacsonyabb kereseti kategóriákban pedig akár tíz százalékkal nőhetnek jövőre a keresetek az eddig lezajlott bértárgyalások tapasztalatai alapján. Azokban az ágazatokban, amelyeket nem érintett közvetlenül a pandémia, még mindig a képzett munkaerő megtartása az elsődleges cél.

https://mtszsz.hu/hirek/a-versenyszfera-a-jarvany-ellenere-a-fizetesek-emelesere-keszul

Két éves bérmegállapodás jött létre a Mercedes cégnél

Intenzív tárgyalásokat követően a kecskeméti Mercedes-Benz gyár a Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezetével és a VASAS Szakszervezettel aláírta a következő két évre vonatkozó bérmegállapodást

A bértárgyalásban résztvevő felek az alapbér lépcsőzetes, fix mértékű emeléséről állapodtak meg, ami 2021. április 1-től kezdődően összesen 90.000 forintos bruttó béremelést jelent a következő 2 év folyamán.

A jelenlegi, kihívásokkal teli időszakban azonban valószínűleg az a legfontosabb hír a munkavállalók számára, hogy mindezek mellett a kecskeméti Mercedes-Benz gyár 2022 végéig a foglalkoztatási szint megtartását is biztosítja.

https://mtszsz.hu/hirek/sikeres-bermegallapodas-a-kecskemeti-mercedes-benz-gyar-es-a-szakszervezetek-kozott

Év végi juttatások a BKK dolgozói számára

A Budapesti Közlekedési Központ és az MTSZSZ közötti megállapodás alapján, év végi többlet juttatást biztosít dolgozói számára, amely még az idei évben kifizetésre kerül. 

A szűkösebb költségvetés ellenére szakszervezetünk és a munkáltató is kiemelten fontosnak tartja a rendkívüli és erőn felüli teljesítmények elismerését, amelyet az előre nem látható, valamint a nem tervezhető körülmények között kellett végrehajtani.  

Az időszakos oktatások felfüggesztésre kerültek a MÁV-csoportban

A 19/2011. (V. 10.) NFM rendelet hatálya alá tartozó időszakos oktatások - a munkavállalók védelme érdekében - 2021. január 31. napjáig felfüggesztésre kerülnek.