MTSZSZ HÍRLEVÉL 2021. év 17. hét

2021-04-26

Öt hónapja várat magára a közszolgáltatók dolgozóinak béremelése

Öt hónapja húzódik a lakosságot alapvetően érintő közszolgáltatások területén dolgozók (vasutasok, volánosok, postások) 2021. évi bérmegállapodásának a megkötése. Az érintett vállalatoknál dolgozók a járványügyi időszakban maradéktalanul helytálltak, így a bérfejlesztésük nem várhat tovább. A tárgyalások a Közszolgáltató Vállalkozások Konzultációs Fórumán április 29-én kezdődnek, amelyhez a munkavállalói oldal immár érdemi ajánlatot vár a kormányzattól és a munkáltatói oldaltól. Ennek hiányában közös fellépésre kell készülni.

További részletek: https://mtszsz.hu/hirek/a-kvkf-munkavallaloi-oldalanak-kozos-allasfoglalasa

 

További béremelés a Magna Car Top Systems Kft-nél

Megállapodott az MTSZSZ és a szügyi Magna Car Top System Kft. vezetése, hogy 2021. április 1-i hatállyal a termelésben dolgozók számára további alapbéremelés történik.

A jelenlegi béremelés mértéke átlagosan differenciáltan 5,4%.  

Minden emelést figyelembe véve (7% alap január + 2% bónusz január + 5,4% alap április) átlagosan 13%-os éves jövedelem emelkedés történik az idei évben.

További részletek: https://mtszsz.hu/hirek/tovabbi-beremeles-a-magna-car-top-systems-kft-nel

 

Rákérdezhet-e a munkáltató hogy bevagyunk-e oltva?

A járványhelyzet szükségessé teheti a cégek számára, hogy tisztában legyenek azzal, védettek-e már a munkatársaik a koronavírussal szemben.

Az ehhez kapcsolódó személyes adatokat viszont különös körültekintéssel kell kezelni, mert a jogellenes eljárás több millió forint bírsággal is járhat. A NAIH iránymutatása alapján a védettség meglétét a munkáltató csak munkajogi, munkavédelmi, foglalkozás-egészségügyi vagy munkaszervezési okokból ismerheti meg.

További részletek: https://mtszsz.hu/hirek/mikent-kerdezhet-ra-a-munkaltato,-hogy-be-vagyunk-e-oltva

 

Tárgyalások az SMP-SMR Kft vezetésével

Az MTSZSZ képviselői és az SMP-SMR cégvezetése tárgyalásokat folytattak a munkavállalókat érintő aktuális kérdésekről. Az új gyárigazgató bemutatta a közeljövőben várható intézkedéseket, valamint a tárgyaló felek kitértek azokra a problémákra, amelyekre sürgősen megoldást kell találni. Ezek különösen a munkaidő-pihenőidő, munkaidő beosztás, prémium kifizetés és egyes munkavédelmi kérdések témakörét érinti, melyekről a felek a következő napokban a részleteket is egyeztetve folytatják a tárgyalásokat.

 

Ne hagyd elveszni az adód 1 %-át! Segíts, hogy segíthessünk!

A Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezete által 2014-ben létrehozott Mérnökök és Technikusok Egymásért Alapítvány célja az MTSZSZ váratlan és nehéz élethelyzetbe kerülő tagjainak támogatása.Kérjük, hogy támogasd Te is adód 1 %-ával a Mérnökök és Technikusok Egymásért Alapítványt. Segíts, hogy segíthessünk! Adószámunk: 18647615-1-42