MTSZSZ HÍRLEVÉL 2022. év 1. hét

2022-01-03

Sztrájkbizottságot alakított az MTSZSZ a szentgotthárdi Opel gyárban

December végén a Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezete és a Járműgyártók Szakszervezeti Bizottsága közös sztrájkbizottságot alakított, a dolgozók január elején akár sztrájkra is készülnek, ha a munkáltató továbbra sem változtat a javaslatán.

A hetek óta tartó bértárgyalás megakadt, a hétnapos kollektív munkaügyi vita idejében sem sikerült megállapodni a bér kérdésében a munkáltatóval, így sztrájkbizottság alakult. A munkáltató két évre szóló megállapodást szeretne kötni, amelynek 2022. évre vonatkozó bérjavaslata a szakszervezetek számára elfogadható, azonban a 2023-ra szóló ajánlat elfogadhatatlan. A szakszervezetek azt javasolták, szülessen külön megállapodás 2022-re és folytassák a tárgyalást 2023-ra vonatkozóan, de a munkáltató ebbe nem egyezett bele. Mindkét szakszervezet előzetesen felmérte az igényeket a munkavállalók között. Az MTSZSZ a tárgyalásos megállapodás híve, ez esetben azonban nem volt más eszköz. 

 

Tovább bővül a SZÉP kártya felhasználási lehetősége

Az előző év végén került bejelentésre, hogy 2022 februárjától már élelmiszert is vehetünk SZÉP-kártyánkkal, egyelőre május 31-ig lehet élni ezzel a lehetőséggel. A közlönyben az is szerepel, hogy az élelmiszer kategóriába nem esnek bele az alkohol tartalmú termékek, illetve a dohány és a feldolgozott dohánypótló termékek.

További fontos változás, hogy 2022. december 31-ig meghosszabbították a zsebek közti átjárhatóságot, azaz a kormányrendelet alapján a szolgáltató a szolgáltatás ellenértéket az eredetileg arra a szolgáltatásra kijelölt zseb helyett másik alszámláról is elfogadhatja.

 

Munkaszüneti napok 2022

2022-ben hat olyan munkaszüneti nappal számolhatunk, amelyek hétköznapra esnek. Lesz három négynapos és két háromnapos hosszú hétvége a pihenésre. Mindez két áthelyezett munkanapot jelent az idei évben.

Részletek: https://mtszsz.hu/hirek/munkaszuneti-napok-2022

 

Tájékoztató a MOL partner kártyáról

A MOL Nyrt üzleti döntés alapján a kedvezményes vásárlást biztosító Partner kártya rendszerét 2022. január 09-ével megszünteti és 2022. január 10-én új szolgáltatásként bevezeti a MOL MOVE programot. Multipont gyűjtős-beváltós hűségprogram helyett szintrendszer alapú, állandó kedvezményeket biztosító új hűségprogram kerül bevezetésre 2022. január 10-től. Az új program sokkal személyre szabottabb (vásárlói azonosítás a kasszánál, vásárlói visszajelzési lehetőség az applikációban) és kényelmesebb (ingyenes mosdóhasználat, digitális hűségkártya használata és pontgyűjtés a kávégépeknél, gépi autómosóknál) megoldást nyújt a felhasználóknak. Működésének alapja továbbra is a pontgyűjtés, de az új rendszerben nincs lehetőség a beváltásra! A pontegyenleg alapján kerülhetnek a fogyasztók a különböző szintekre, és minél több pontot gyűjtenek, annál magasabb kedvezményeket érhetnek el! A MOL a jelenlegi Partner kártyával rendelkező  érdekképviseleti tagjai számára a csatlakozástól számított egy évig a MOVE ÁSZF-ben foglaltakhoz képest többlet engedményeket és lehetőségeket biztosít a MOVE rendszer Silver szintjéhez való csatlakozással, egy regisztrációt követően, a MOVE applikáció használata során.

A további részletekről tagjainkat külön értesítjük.

 

Jó egészséget és boldog új évet kívánunk!