MTSZSZ HÍRLEVÉL 2022. év 22. hét

2022-05-30

A MÁV-VOLÁN csoport vállalatainál esélyegyenlőségi szakértői testületek alakultak

A MÁV-VOLÁN csoport vállalatai 2022. január elsejétől három évre szóló Esélyegyenlőségi Tervet írtak alá. Ez alapján az elmúlt időszakban a MÁV-VOLÁN csoport több vállalatánál (MÁV Zrt. MÁV-SZK Zrt., MÁV-Vagon Kft.) megalakultak, illetve újjáalakultak  az esélyegyenlőségi szakértői testületek, melyek munkájában a munkáltató képviselői mellett a szakszervezetek delegáltjai is részt vesznek. Az esélyegyenlőségi szakértői testületek legfontosabb aktuális feladata az egyes vállalatok esélyegyenlőségi cselekvési tervének összeállítása. A munkavállalók tájékoztatása céljából a MÁV-VOLÁN csoport esélyegyenlőségi kiadványt állít össze, melyet az egyes vállalatok valamennyi munkavállalja részére elérhetővé tesznek.

Meg kell újítani a lejárt személyi okmányokat

A járványügyi vészhelyzet megszűnésével a 2020. március 11. és 2022. május 31. között lejárt vagy lejáró személyazonosító igazolvány, vezetői engedély és útlevél 2022. június 30-ig érvényes. Sokakat érintő változás, hogy a május 31-én véget érő veszélyhelyzet megszűnését követően még 14 napig utazhatnak ingyenesen a közösségi közlekedésben az egészségügyi dolgozók és a járvány elleni védekezésben közreműködő orvosok, egészségtudományi képzésben részt vevő hallgatók, akiknek november 11. óta egy igazolás felmutatásával nem kellett jegyet, bérletet váltaniuk. Megszűnik a kedvezmény a szociális, gyermekjóléti vagy gyermekvédelmi szolgáltatónál, intézményben, illetve hálózatnál dolgozók, a honvédek és a rendvédelmi feladatokat ellátók esetében is.

Boldog Gyermeknapot kíván az MTSZSZ

A nemzetközi gyermeknapot a világ számos országában, az év legkülönbözőbb napjain ünneplik, amelyet először Törökországban tartottak 1920-ban.

Magyarországon 1931-től ünneplik (akkor még gyermekhétnek hívták), 1950 óta már csak egy napig tart és május utolsó vasárnapján tartják.

 

Közlekedjünk kiemelt figyelemmel a vasúti átjárókban

A MÁV tájékoztatása szerint idén a vasúti baleseti statisztika drasztikus emelkedést mutat. A közelmúltban jelentősen megemelkedett az útátjárókban bekövetkezett balesetek száma, amely már most elérte az előző évi szintet. Ezeket a baleseteket kivétel nélkül a közúti közlekedők figyelmetlensége vagy a KRESZ szabályok szándékos megszegése okozta.

A témáról részletesebben is lehet olvasni a Gúla magazin legutóbbi számának 14 oldalán található cikkben. https://mtszsz.hu/file/downloader/29.pdf

 

Kedvezmények a CIB banknál

A CIB bankkal kötött együttműködési megállapodás alapján az MTSZSZ tagjai számos pénzügyi szolgáltatást kedvezményesen vehetnek igénybe. Ha a CIB banknál vezeted számládat a https://mtszsz.hu/file/downloader9/19.pdf oldalon olvashatod el a további részleteket.