MTSZSZ HÍRLEVÉL 2022. év 46. hét

2022-11-14

Változik a Munka Törvénykönyve T/1845

Mt. 123. §  A szülői szabadság szabályozásával összefüggésben új ponttal egészül ki az (5)

bekezdése.
A módosítás előírja, hogy a munkáltató kivételesen fontos gazdasági érdek vagy a működését közvetlenül és súlyosan érintő ok esetén a
122. § (2) és (3a) bekezdése szerinti esetben a szabadság munkavállaló által kért időpontnak megfelelő kiadását megtagadhatja. Ekkor a munkavállaló eldöntheti, hogy mikor kívánja igénybe venni a kiadni megtagadott szabadságot, vagyis a munkáltató nem jelölhet meg másik időpontot annak kiadására.

130. § A munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény 104. § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(5) Nem kell napi pihenőidőt beosztani, ha a munkáltató a munka befejezését közvetlenül követőnapra munkaidőt nem oszt be, vagy rendkívüli munkaidőt nem rendel el.”

Ez a törvény 2023. január 1-jén lép hatályba.

A törvénymódosítási javaslat teljes szövege itt érhető el.

 

Egyeztetés az Ericssonnál még mindig a 2022. évi bérek rendezéséről

Az MTSZSZ többszöri levélváltást követően kezdeményezte ismételten a bértárgyalást az Ericsson Magyarország munkavállalói bérének ez évi rendezésére. Az év elején átlagos 3,4%-os béremelésre került sor, ami az MTSZSZ számára nem volt elfogadható, így nem is jött létre megállapodás. Azonban a magas infláció és az energiaárak emelkedése miatt a bérek értéke csökkent, a munkavállalók egyre többen hagyják el a vállalatot. A munkaerő megtartása és a bérek értékének megőrzése érdekében rendezni szükséges a fennálló problémát.

A Vasúti Ágazati Párbeszéd Bizottság (VÁPB) konferenciát tartott Győrben

Az MTSZSZ szervezésében a Vasúti Ágazati Párbeszéd Bizottság (VÁPB) konferenciát tartott Győrben. A kétnapos konferencián előadások hangzottak el a „Digitalizáció hatása a személyszállításra , az árufuvarozásra és a foglalkoztatásra. Képzés-átképzés a dolgozók felkészítésére.”

 Az elméleti előadásokat gyakorlati szakmai képzés egészítette ki. Az AUDI gyár Képzőközpontját tekintették meg a konferencia résztvevői.

Adventi kirándulás Zágrábban a HOTEL SOLAR szervezésében

 

Válaszható időpontok: 2022. 12. 02-04. vagy 2022. 12. 09-11. félpanziós ellátással.

Utazás autóbusszal Horvátország fővárosába, ahol városnézés után részt veszünk Európa egyik legszebb adventi vásárának forgatagában, este vacsora. Ezután felkeressük a Zágráb közelében található, 2 millió kis lámpással feldíszített fénykertet.

 Ár: 48500/fő +IFA+ 40 Kuna

Jelentkezés: infosolar@t-online.hu , vagy a +36 82 504 135 / +36 30 697 2668