MTSZSZ HÍRLEVÉL 2023. év 5. hét

2023-03-13

Emelkedik a munkába járás költségtérítése

„Eddig kilométerenként maximum 15 forintos adómentes költségtérítést tettek lehetővé a munkáltatók számára a jogszabályok, ez a gazdaságfejlesztési miniszter javaslatára duplájára, 30 forintra fog nőni – közölte a Világgazdasággal Czomba Sándor, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára.”

Korábban a szakszervezetek (így az MTSZSZ is) levélben fordultak a kormányzat szereplőihez a gépkocsival munkába járók költségtérítésének emelése érdekében. A megnövekedett benzinárak miatt veszélybe került a munkába járás azon területeken, ahol így oldható meg a munkavállalók munkahelyen történő megjelenése. A jogszabály módosítása pozitív változást hoz a munkavállalók számára.

Az MTSZSZ a MÁV-START Zrt. és a Vagon Zrt. Ügyvivőinek tartott értekezletet

2023. január 25-én az MTSZSZ ügyvivői értekezletet tartott a MÁV-START és a VAGON Zrt szakszervezeti ügyvivőiknek.

Tájékoztatást kaptunk Dr. Tura Szvetlána. Humánerőforrás igazgatótól, valamint Ughy Kálmán. Üzemeltetési igazgatótól a vállalatok gazdasági helyzetéről a létszámhelyzet alakulásáról. tovább>>>

Bérmegállapodás a BKK-nál

A megállapodás a Budapesti Közlekedési Szakszervezetek Szövetségének (BKSZSZ), a Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezetének (MTSZSZ), a Fővárosi Közlekedési Dolgozók Demokratikus Szakszervezete (FKDDSZ), valamint az Üzemi Tanács egyetértésének köszönhetően született meg.

  • Az általános alapbérfejlesztés mértéke átlagosan 13,5%.
  • A VBKJ évi keretösszege bruttó 420 000 forintra emelkedik. 
  • Szemüveg-hozzájárulás, jelenlegi munkavállalói körön túl a jegyellenőri, utaskoordinátori munkakörökben foglalkoztatottak számára is elérhető. A juttatás összege 30 000 forintról 50 000 forintra emelkedik.
  • egészségügyi szabadnapra a távolléti díj 10 százalékának megfelelő díjat kapnak a munkavállalók.

Megalakult a MÁV Vagon Kft Központi Üzemi Tanács és Központi Munkavédelmi Bizottsága

Az elmúlt időszakban lezajlott helyi szintű választásokat követően január közepén megalakult a MÁV Vagon Kft. Központi Üzemi Tanácsa és Központi Munkavédelmi Bizottsága.

Mindkét testületbe az MTSZSZ megválasztott képviselői is delegálásra kerültek.

A megválasztott tisztségviselőknek eredményes munkát kívánunk!

MTSZSZ Díjátadó Gála

2023. február 25-én ismét megrendezésre kerül az MTSZSZ Díjátadó Gála.
Helyszín:
Danubius Hotel Arena. További információ és jegyigénylés:+36 1 511 1804