IV. MTSZSZ AKADÉMIA

2022-09-11

2017. november 9-11 között került megrendezésre MTSZSZ ügyvivőink továbbképzése az MTSZSZ Akadémia keretein belül. A rendezvényen részt vettek szakszervezetünkhöz ebben az évben csatlakozott vállalatok képviselői is.

Az eseményt Buzásné Putz Erzsébet a Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezetének elnöke nyitotta meg, meghatározta az IV. MTSZSZ Akadémia céljait és ismertette programját. Valamennyi résztvevő röviden bemutatta tagcsoportját, valamint az elmúlt időszak eredményeit. Az új tagcsoportok a megalakulás körülményeit mondták el, illetve hogy miért is választották Szakszervezetünket.

A magyarországi érdekegyeztetés rendszerét mutatta be szakszervezetünk elnöke, ismertette a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács (NGTT) a Versenyszféra, a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma (VKF), az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács (OKÉT) valamint a szakszervezeti konföderációk szerepét- helyét, illetve elmondta, hogy az MTSZSZ miként is kapcsolódik be ezen testületek munkájába.

Az MTSZSZ megújuló kommunikációját ismertette Dzama-Demjén László és Novodonszki András. Elmondták, hogy a két évvel ezelőtt elkezdett folyamat napjainkra érett meg. Ezen idő alatt megújult a Gúla magazin, amely kiszámítható módon negyedévente színesebb és tartalmasabb kivitelben jelenik meg, a szerkesztésbe a tagság is szívesebben vesz részt. A 2015 őszén bevezetett Hírlevél az egyik legfontosabb hírforrása vált, változatos tartalma, megújuló formája egyre nagyobb olvasottságot biztosít.

A legjelentősebb változás a honlapot érinti, amely közel három hónap megfeszített munka után szeptember 23-án került bemutatásra. A honlap a 2017. év trendjeinek maximálisan megfelelő, könnyen érthető, jól navigálható, informatív oldallá állt össze. A sok pozitív visszajelzés hatására a weboldalt az év honlapja versenyre is beneveztük, amelynek hátterét is megismerhették jelenlévők.

A legújabb kommunikációs eszközünkön a Youtube csatornán az elmúlt 2 év videó anyagai találhatóak meg.

A résztvevők segítséget is kaptak az oldalak minél szélesebb körben történő használatára a gyorsabb szakszervezeti információáramlás érdekében.

 

Gangel Péter a Bizalmi kör vezetője motivációs előadást tartott a bizalom fontosságáról, kiépítéséről és megtartásának módszeréről.  Szólt az elkötelezettség eredményre gyakorolt hatásáról.

Sulyok László szakszervezetünk ügyvezető alelnöke helyzetértékelést tartott a MÁV-csoportban és a Rail Cargo Hungáriánál elért idei eredményekről. Vállalatonként ismertette a bérfejlesztéseket, a jelentősebb egyéni és közösségi érdekvédelmi eredményeket.

Buzásné Putz Erzsébet a versenyszféra vállalataira adott tájékoztatást, hogy hol tartunk az érdekvédelem, a kollektív szerződések megkötése, valamint a béremelések területén. Vázolta, hogy milyen feladatok várnak az egyes cégeknél szakszervezetünkre és a tisztségviselőkre.

Régi MTSZSZ és az új MTSZSZ - Liga tagkártyák felhasználásáról, szétosztásáról is tájékoztatást kaptak az ügyvivők. Megfogalmazódott a tagkártyák fontossága, ezt hangsúlyozták a jelenlévők is, ezért erre kiemelt figyelmet kell a jövőben fordítanunk. A SBERBANK képviselővel együttműködési megállapodás került aláírásra, így tovább bővült szakszervezetünk pénzügyi szolgáltatási palettája. Széleskörű ismertetőt tartottak a bank kedvezményes, csak tagjaink számára igénylehető szolgáltatásról is.

Dr. Antal-Molnár Emese jogtanácsos a szakszervezeti jogok gyakorlati alkalmazásáról tartott előadást, illetve munkajogi alapfogalmakat tisztázott.

Dr. Tóth Sándor a munkaszerződésekről, illetve azok módosításáról, a munkaköri leírásról adott fontos, egyben pontos információkat. Szólt a munkáltatói és munkavállalói felmondási módozatokról.

 

Fotók és videók segítségével elevenítettük fel az idei évet, hogy milyenek is voltak az országos programjaink (Kongresszus, Iroda avató Szolnokon, Mérnök- és Technikus Bál, Majális, Családi Nap) a munkahelyi rendezvényeink (pedagógusnap, vasutasnap) illetve a szakmai programok (IMAX mozi, kecskeméti Mercedes gyár, dunakeszi Járműjavító, Parlament)

A munkavédelmi jogszabályok rendszerébe adott betekintést Révész György, aki bemutatta a Nemzetgazdasági Minisztériumtól kapott "Együttműködés a munkahelyek biztonságáért" tanúsítványt. Ismertette a munkavédelmi bizottságok szerepét, feladatait, jogait és kötelezettségeit. Kiemelte a hideg környezetben történő munkavégzés szabályait, valamint a zaj expanziót. Javaslatot tett egy Munkavédelmi testület létrehozására az MTSZSZ keretein belül.

Tagszervezési szituációs gyakorlattal zárult a háromnapos rendezvény, ahol mindenki alkalmazhatta gyakorlati tapasztalatait.

A rendezvény során számos javaslatot és visszajelzést adtak ügyvivőink, hogy miként tehető még eredményesebbé és hatékonyabbá az érdekvédelmi munka.