V. MTSZSZ Családi Nap

2022-09-11

Szeptember 14-én közel 800 résztvevő (az  ország számos pontjáról: Bonyhádról, Miskolcról, Szolnokról, Ceglédről, Nagykőrösről, Kecskemétről, Hatvanból, Pécsről, Siófokról)

látogattak ki az 5. alkalommal megrendezett MTSZSZ Családi Napra, amelynek idén is a Magyar Vasúttörténeti Park adott otthont.

A rendezvényt Buzásné Putz Erzsébet az MTSZSZ elnöke nyitotta meg.

Dr. Mosóczi László az Innovációs és Technológia Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára köszöntötte a megjelent tagokat és családtagjaikat. Beszédében kiemelte a folyamatosan javuló foglalkoztatási és munkanélküliségi adatokat, ismertette a mérnök képzés aktuális helyzetét. Kiemelte, hogy a hazai vállalkozások termelékenységének növelése érdekében fontos a jól képzett munkavállalói réteg. Szólt az elmúlt időszakban az Innovációs Minisztérium és az MTSZSZ között létrejött együttműködés fontosságáról. 

A rendezvény keretében Pódiumbeszélgetés zajlott, amelyen Dr. Nemeskéri-Kutlán Endre a MÁV Zrt. jogi igazgatója, valamint Ács László munkaügyi szakértő voltak Buzásné beszélgető partnerei. Az idei téma „A munkavállalók felkészítése a technológiai fejlődésre, innováció támogatása a munkahelyeken”

Buzásné elnök asszony ismertette az MTSZSZ stratégiáját, miszerint szakszervezetünk azon dolgozik, hogy folyamatos információval tudja ellátni tagjait a munka világát érintő kérdésekben.

Fontos számunkra a dolgozók megfelelő anyagi elismerése, a munka és a család egyensúlyának és a megfelelő munkakörülményeknek a biztosítása. Ennek érdekében KSZ-eket,  megállapodásokat kötünk a vállalatokkal. A várható technológiai változásokra igyekszünk megfelelő lépéseket tenni a munkavállalók érdekében – mint pl. a képzések, átképzések szorgalmazása, különböző tájékoztató anyagok ismertetése.

Dr. Nemeskéri-Kután Endre, a vasútvállalat jogi főigazgatója kérdésre elmondta, hogy a vasúttársaságnál az elmúlt időszakban folyamatosan számos fejlesztés valósult meg, a pályafelújítási munkálatok, illetve a vágányzárak többször jártak a forgalom zavartatásával, ez okozhatott kellemetlenséget az utasok és a vasutasok számára. A vasútnak továbbra is a magyarországi közösségi közlekedés gerincét kell képezni, ennek érdekében a nemzeti és az európai uniós források felhasználásával tovább zajlanak a fejlesztések és felújítások.

Az érdekképviseletekkel kötött hároméves bérmegállapodás alapján a MÁV-csoport munkavállalói 30 % bérfejlesztésben részesültek 2017-2019 között, valamennyi dolgozó jogosult lett a 4 %-os nyugdíjpénztári hozzájárulásra. Évközben számos munkakörben bérrendezés történt. A következő időszak bérfejlesztéseire vonatkozóan elmondta, hogy még zajlanak az előkészítő munkálatok a tulajdonos bevonásával, amely alapját képezheti egy ismételt középtávú megállapodásnak, természetesen a szakszervezetekkel együttműködve.

Ács László munkaügyi szakértő arról beszélt, hogy jelenleg a munkaerőpiacon keresleti helyzet van, a munkavállalók alkupozícióban vannak, ugyanakkor recesszió várható (pl. az autóiparban), viszont ennek mértéke még nem látható a szakemberek számára sem.

A recesszió időszakában válnak igazán fontossá az érdekképviseletek, azok a szakszervezetek tudnak majd hosszú távon fennmaradni, amelyek a vállalatokkal együtt gondolkodnak a problémák megoldásában. Foglalkoztatási, munkaszervezési javaslatokkal kell élniük a hatékony érdekérvényesítés érdekében. Pozitív példaként említette szakszervezetünket az MTSZSZ-t, mivel jól ismeri munkánkat és együttműködési szándékunkat a Mercedes gyárban eltöltött humán vezetői időszakából.

A fejlett technológia mellett továbbra is szüksége van az emberi munkaerőre, mert a szakmák átalakulnak, illetve újak jönnek létre. Nem kell félni az automatizálástól, hanem a folyamatos képzésekkel támogatni kell a dolgozókat. Beszédében felhívta a figyelmet, hogy a gyártósorok kihelyezése (Ázsiából Afrikába) amely megújíthatja a termelési és foglalkoztatási folyamatokat.

A pódiumbeszélgetés zárszavában Buzásné Putz Erzsébet elmondta, hogy a jól képzett szakemberekre minden vállalatnak szüksége van, így a további béremelések és a munkakörülmények javítása a folyamatos automatizáció mellett is elengedhetetlenek.

 A vállalatok versenyképességének, termelékenységének fokozása érdekében egyre nagyobb szükség van jól képzett munkavállalókra. A képzett munkaerő minőségi és mennyiségi munkát végez, a cég ezáltal eredményessé, versenyképessé tud válni, amely eredményből a munkavállalók is részesülni tudnak. Felkészítésükben az MTSZSZ jelentős szerepet vállal.

Az ízletes ebéd után tárlatvezetés várta az érdeklődőket, ahol megismerhették a vasúti közlekedés múltját, illetve a Magyar Vasúttörténeti Parkban kiállított járművek történetét. 

A park eszközei a csodálatos napsütéses időben egész nap igénybe vehetőek voltak, a kerti vasutazás, a fordítókorongozás, valamint a vasútmodellek mindenki számára örömteli élményt jelentettek.

Az egészségügyi tagozatunk tagjai tanácsadással várták az érdeklődőket.  Mellettük a pécsi Parkinson Betegek Egyesületének közreműködésével, néhány tabló segítségével, és személyes információval hívták fel a Parkinson kór veszélyeire a figyelmet.

Frissítő arc és hát masszírozásra is lehetőségük volt azoknak, akik elfáradtak a fergeteges programban. 

 Az Orient Csarnokban egész nap színes programok várták a gyerekeket és a felnőtteket egyaránt. A legkisebbek rajzolhattak és színezhettek a játszóházban, amely mellett csillámtetoválásra is lehetőség volt, az MTSZSZ emblémától a Hello Kitty-ig, a mosoly jeltől a Batman szimbólumig.

Az idei évben is lehetőség volt kipróbálni milyen érzés mozdonyt vagy motorvonatot vezetni, a START sátorban a nagy érdeklődésre való tekintettel már két mozdony-szimulátor is várta az érdeklődőket.

Sokan próbálták ki a drón vezetés élményét. A csarnokban felállított pályán, kissé nehezített körülmények között is lehetett próbálkozni a drón reptetéssel. Többen hasznos tanácsokat is kaptak a drónok helyes használatáról.

Az idei évben is két kategóriában mérhették össze tudásukat és kézügyességüket a bűvös kocka kirakó versenyen induló fiatalok. A kezdő és haladó kategóriában is voltak bátor versenyzők.

Díjazottak kezdő kategóriában: Varga Olivér és Papp Fruzsina Luca, haladó kategóriában: Horváth László és Szűcs Gergely.

Több, mint 250 kilométert utaztak a Pécsről érkező break táncosok, hogy egyedülálló látványos bemutató tartsanak.

A SambAmor – azaz szambaszerelem -, annak a formációnak a neve amely a Brazíliában kialakult vérpezsdítő táncot adott elő a nézők legnagyobb örömére. Az egyedi, kézzel vart jelmezek, az izgalmas zene, az akrobatikus mozdulatok igazai karneváli hangulatot teremtettek.

A tombola sorsoláson az MTSZSZ ajándékai mellett, a Sberbank, az Öltönybirodalom, az eset informatikai cég és a Baross vendéglő felajánlásai találtak gazdára.