Létrejött a megállapodás a Rail Cargo Hungariánál

2023-12-13

A Rail Cargo Hungaria menedzsmentje, valamint a kollektív szerződés kötésre jogosult szakszervezetek, a Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezete (MTSZSZ), a VDSZSZ Szolidaritás, és a Vasutasok Szakszervezete több hetes tárgyalássorozat eredményeként írták alá december 13-án a bérintézkedésekről szóló megállapodást.

A bérfejlesztés – immár sok éves hagyományt követve – 2023. december 1-jei hatállyal lép életbe, ugyanakkor a munkavállalók számára további jó hír, hogy idén a karácsonyi bónusz mellett egy egyösszegű, inflációs bérkompenzáció is kifizetésre kerül.

A megállapodásban rögzített intézkedések a következők:

A 6-17 MMK-ba sorolt munkavállalók esetében 10%, de legalább 55.000,- Ft összegű alanyi jogú alapbérfejlesztés valósul meg. A bérintézkedés december 1-jei hatállyal kerül végrehajtásra.

A pályakezdő diplomások minimális személyi alapbére 2023. december 1-től 490.000 forintra emelkedik.

A felek megállapodtak továbbá az év végi RSB (karácsonyi bónusz) juttatás feltételrendszeréről és mértékéről, amely bruttó 100 000 Ft/fő egyszeri juttatást jelent. Valamint megállapodás született egy egyszeri bérkompenzáció ezzel egyidőben történő kifizetéséről, melynek összege bruttó 200.000 Ft/fő. Ezzel a két kifizetéssel és az októberben kifizetésre került 200 000 forint SZÉP Kártya juttatással együtt a munkavállalók fél millió forint egyösszegű kifizetésben részesülnek.

A Munkáltató ezzel a konstrukcióval az összes bérintézkedésre 18,5% bértömegnek megfelelő összeget fordít.

A Munkáltató kötelezettséget vállalt arra, hogy amennyiben a hálózat-hozzáférési díj (HHD) támogatást megkapja, bruttó 200.000,- Ft/ fő egyszeri kifizetést teljesít a munkavállalók részére a 2024. június havi munkabérrel egyidejűleg, a 2024-es vasutasnap alkalmából.

Január 1.-től emelkednek a Kollektív Szerződésben és egyéb megállapodásokban rögzített fix összegű pótlékok összegei is.

A Munkáltató és az aláíró szakszervezetek kötelezettséget vállaltak, hogy a megállapodásban foglaltakon túl tárgyalásokat folytatnak a Társaság gazdasági lehetőségeinek függvényében a további bérintézkedésekről.