Ma is aranyat ér a szakmunkás

2020-04-15

Forrás: Magyar Nemzet

Nem minden ágazatban sodorta veszélybe a munkahelyeket a világjárvány, a legtöbb felmérés és beszámoló szerint továbbra is aranyat ér a szakmunkás és a sofőr, míg a kiskereskedelem egyre nagyobb online térnyerése új munkaerő bevonását igényli.

Buzásné Putz Erzsébet, a Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezetének elnöke a Magyar Nemzet megkeresésére arról számolt be, hogy az iparban, például az autógyártásban a legtöbb nemzetközi és hazai szereplő, lehetőségeihez mérten, kivárja a járvány lecsengését. Nem jellemző az alkalmazottak tömeges leépítése, elsősorban még mindig teljes a bizonytalanság hazai és nemzetközi szinten is a termelői szektor szereplőinél. Ennek oka – ahogy igaz ez az élet szinte minden területén –, hogy még mindig nem lehet látni, mikorra várható a járvány lecsengése, illetve azt követően milyen ütemben sikerül újraindítani a gazdaságot. A már meghozott és tervezett lépések eredményesek ­lesznek-e, vagy rosszabb esetben évekig elhúzódó recesszió jöhet.

A szakszervezeti vezető szerint ugyanakkor a járványt követően minden munkáltató levonja a következtetéseket, s amennyiben nem sikerül dinamikusan, hatékonyan kezelni a válságot, meglépik a cégek a tömeges elbocsátásokat. A gyors stabilizáláshoz viszont elengedhetetlen a munkaerő, egyaránt beleértve a szakmunkást és a mérnököt, a kutatói területen dolgozót. Így a vállalatok érdeke is, hogy megtartsák megbízható alkalmazottaikat. Buzásné Putz Erzsébet hozzátette: az ipar foglalkoztatói gyakran a szabadságok kiadásával vagy rövidített, például heti négynapos munkaidő bevezetésével próbálják kezelni a helyzetet, ám ahol lehet, igyekeznek fenntartani a munkát.

A mikrovállalkozások jobban ragaszkodtak az alkalmazottakhoz a járványügyi intézkedéseket követően is, a vállalatméret szerint a legkisebbeknél volt a legkevesebb elbocsátás az MKIK GVI március végén készített felmérése szerint. A válaszadó, közel hatezer vállalkozás 89 százaléka márciusban még nem küldött el munkavállalót. A leépítés jellemzően csak a kölcsönzött munkaerőt és a diákokat érintette, ráadásul főleg úgy, hogy a szerződésük lejárta után amúgy sem volt lehetőség a hosszabbításra.

Az állásközvetítők kínálatában továbbra is sok a szakmákhoz köthető munka, nagy a kereslet például a gépszerelők, gépkezelők iránt. A mezőgazdasági munkák megszaporodásával az agrárium is várja a munkavállalókat. A járványhelyzet miatt egyre népszerűbb, így villámgyorsan fejlődő on­line kereskedelem pedig a portál szerint szinte azonnali elhelyezkedést teremtett a futár, sofőr, pénztáros vagy raktáros állásokra. A portál arra hívja fel a figyelmet, a toborzást nem fogja vissza a járvány, legfeljebb a munkaadók most online interjúztatnak.