Meg kell oldani a létszámhiány okozta problémákat és rendezni kell a munkakörülményeket a vasútnál

2019-09-19

Szeptember 17- én a MÁV - START-nál konzultáció zajlott a munkáltató és az érdekképviseletek között, amelynek központi témája a Budapesten és Budapest elővárosában kialakult kritikus létszámhelyzet és a nem megfelelő foglalkoztatási körülmények voltak.

Az MTSZSZ a konzultáción elmondta, hogy megítélése szerint azonnali megoldásokat kell találni, mert a vasutasok és a vasúti közlekedés (amely a Budapest elővárosi forgalmának alapja) már nem bír el további terhelést, működőképességének a végén van, a jeleket mindennap tapasztalhatjuk, illetve halhatjuk és láthatjuk a híradásokban.

Azonnali intézkedéseket kell hozni, amelyek a bérben és a munka körülményekben is megjelennek. Szakszervezetünk továbbra is javasolja a „jelenléti és visszatérési” bónusz bevezetését a személypénztári területeken. Amikor is a fejpályaudvarokon és az elővárosi pénztárakban szolgálatot teljesítők a ténylegesen ledolgozott szolgálatuk után díjazásban részesülnek. (A fejpályaudvarokon 5000 Ft, az elővárosban 2500 Ft) illetve a GYES-ről, GYED-ről visszatérők juttatásban részesülnek. A jelenléti bonusz bevezetését valamennyi létszámhiánnyal küzdő szolgálati helyre javasoljuk.

A szolgálati helyeken (vezényletek, pénztárak) azonnal javítani kell a munkakörülményeken, elfogadhatatlan állapotok uralkodnak.

Középtávon stratégiát kell kidolgozni és életpálya-modellt kell kialakítani a munkavállalók számára és  kiszámíthatóságot kell biztosítani részükre.

Meg kell vizsgálni, hogy a jegykiadó automaták száma, elhelyezése, üzemkészsége, valamint az utasok igényei alapján milyen nyitva tartásokat kell meghirdetni, és ezeket milyen létszámmal lehet folyamatosan biztosítani.

A menetrendben meghirdetett vonatok mennyiségéhez (figyelemmel a meghatározott biztonsági előírásokra és kihasználtsági adatokra) kell igazítani a jegyvizsgálói és kocsivizsgálói létszámot.

A munkaidőbeosztásokkal meg kell teremteni a magánélet és a munkavégzés egyensúlyát, élhető fordákat kell biztosítani.

A jegykiadó automaták által biztosított kedvezményt meg kell szüntetni és az ebből származó bevételt a személypénztárosok munkakörülményeinek javítására kell fordítani. (A BKK sem biztosít kedvezményt az automatákból történő jegyvásárlás esetén)

A jegyvizsgálói és személypénztáros jegyeladási jutalékok rendszerét felül kell vizsgálni és új rendszert kell kidolgozni, figyelembe véve a megváltozott jegyvásárlási szokásokat.

További személypénztáros és jegyvizsgáló tanfolyamokat kell szervezni, hogy a nyugdíjba vonulok utánpótlása biztosított legyen.

Támogasd Te is az MTSZSZ javaslatait!