Sikeres bérmegállapodás a kecskeméti Mercedes-Benz gyár és a szakszervezetek között

2020-12-12

Intenzív tárgyalásokat követően a kecskeméti Mercedes-Benz gyár a VASAS Szakszervezeti Szövetséggel és a Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezetével (MTSZSZ) aláírta a következő két évre vonatkozó bérmegállapodást. Ennek eredményeként valamennyi érintett fél számára elfogadható megállapodás és jó kompromisszum született.

Ebben, az autóipar egésze számára sok kihívást tartogató évben ez a megállapodás pénzügyi tervezhetőséget és a kecskeméti gyár munkahelyeinek lehető legnagyobb biztonságát jelenti az elkövetkezendő két évre.

A bértárgyalásban résztvevő felek az alapbér lépcsőzetes, fix mértékű emeléséről állapodtak meg, ami 2021. április 1-től kezdődően összesen 90.000 forintos bruttó béremelést jelent a következő 2 év folyamán.

A jelenleg érvényben lévő munkaidőkeret az év végével lezárul. Ezzel a mínusz órák törlésre kerülnek, a plusz órák pedig a törvényi előírásoknak megfelelően kifizetésre kerülnek. Az új munkaidőkeret egy évre érvényes, és 2021. január 1-jén veszi kezdetét.

A jelenlegi, kihívásokkal teli időszakban azonban valószínűleg az a legfontosabb hír a munkavállalók számára, hogy mindezek mellett a kecskeméti Mercedes-Benz gyár 2022 végéig a foglalkoztatási szint megtartását is biztosítja. Ez azt jelenti, hogy a vállalat garantálja a jelenlegi foglalkoztatotti létszámot.