MTSZSZ Hírlevél 2020 év | 49. hét

2020-11-30

Nincs megállapodás a minimálbér következő évi összegéről

2021. évre vonatkozó minimálbérről tartott egyeztetést a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma az elmúlt hét keddi ülésén. Az érdekképviseletek reálbér-növekedést szeretnének elérni,a munkáltatói oldal viszont nem lát lehetőséget a következő évi minimálbér emelésére. Ismeretes, hogy a 2019-ben és 2020-ban a minimálbér, valamint a garantált bérminimum is 8-8 %-kal emelkedett. A tárgyalások folytatódnak.

Megszületett a bérmegállapodás a miskolci Bosch cégnél

Több tárgyalási forduló után sikerült megállapodni a jövő évi béremeléssel kapcsolatban a miskolci Bosch cégnél. Az átlagos 8% -os bérfejlesztés mellett sikerült elérni, hogy ne jövő évtől, hanem már 2020.december 1. napjától az emelt bért kapják a dolgozók.

Eredmény, hogy a Cafeteria adócsökkentéséből eredő megtakarítás decemberi kifizetését 11 450 Ft-ról 15 313 Ft-ra sikerült megnövelni.

2021 évben az emelt Szezonbónusz (br.max.120 000 Ft) és Hűségbónusz is elérhetők lesznek. A nappalos műszakban bevezetett plusz 5 perc fizetett szünetet is megtartásra kerül.

Folytatódtak a vállalati szintű bértárgyalások

Az elmúlt napokban több olyan cégnél is folytatódtak a következő évre vonatkozó bértárgyalások, ahol az MTSZSZ látja el a dolgozók érdekvédelmét. Egyes vállalatoknál közeledtek az álláspontok, így ezen a héten már megállapodások is várhatóak, amelyekről honlapunkon fogunk részleteket közölni.

Érvényes és eredményes választások a CabTec cégnél

Az elmúlt héten üzemi tanács és munkavédelmi képviselő választásokat tartottak a kecskeméti CabTec vállalatnál. Az MTSZSZ jelöltjei az üzemi tanács választásokon 26, 52 % eredményt értek el, három jelöltünk az üzemi tanács póttagja lett. Köszönjük a szavazatokat, gratulálunk jelöltjeinknek.

Befejeződött az MTSZSZ webinárium-sorozata

November 24-én befejeződött az MTSZSZ által indított webinárium, amelynek múlt heti adásában az előző részek hátterébe tekinthettünk be, illetve az egyes adások készítési folyamatát beszéltük át Buzásné Putz Erzsébettel, szakszervezetünk elnökével. A teljes adás megtekinthető az MTSZSZ honlapján, illetve youtube csatornáján: https://www.youtube.com/watch?v=Zn198iqY_mQ.

Az MTSZSZ youtube csatornáján valamennyi adás visszanézhető. Az adásokkal összefüggő kérdéseket, észrevételeket, javaslatokat várjuk az mtszsz@mtszsz.hu e-mail címre.

7+1 hasznos munkajogi tudnivaló - MTSZSZ e-könyv

Hasznos kiadványt jelentett meg az MTSZSZ, amely röviden, közérthetően, de ugyanakkor szakszerűen tartalmazza a webináriumok témáját. Ez az elektronikus kiadvány  a 7+1 hasznos munkajogi tudnivaló, amit minden munkavállalónak tudnia kell címet viseli. Az e-könyv igénylése szakszervezetünk honlapján az email cím megadása után lehetséges.