MTSZSZ HÍRLEVÉL 2021. év 42. hét

2021-10-18

Folytatódtak a tárgyalások a minimálbér és a garantált bérminimum mértékéről

Október 13-án folytatódtak a tárgyalások a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán. A megbeszélésen részt vett a LIGA Szakszervezetek versenyszféráért felelős társelnökeként az MTSZSZ elnöke. A kormányzat a minimálbér emelés ellentételezése érdekében a vállalkozások számára a következő évtől 4 %-kal csökkenteni kívánja a szociális hozzájárulási adó mértékét, amely így 11,5 %-ra változik. A minimálbér bruttó 200.000 Ft-ra történő emelésében egység van a részvevők között, ugyanakkor a garantált bérminimum mértékében ezidáig nem született megállapodás. A tárgyaló felek elkötelezettek a mielőbbi megállapodásban, ezért a tárgyalások heti rendszerességgel folytatódnak.

 

Mi lesz a munkaidőkeretben dolgozókkal a le nem dolgozott óráik miatt?

A versenyszféra egyes cégeinél több havi (vagy több éves) munkaidőkeretben történik a dolgozók foglalkoztatása. A munkaidőkeret végén elszámolást kell készíteni, a többletórákat ki kell fizetni, a mínusz órákat pedig a cégnek le kell nulláznia. A pandémia időszakában több vállalatnál nem minden esetben volt biztosított a foglalkoztatás, az így keletkezett mínusz munkaórák visszafizetését várják el ezen cégek a munkavállalóktól. Az MTSZSZ megítélése szerint a dolgozók nem tehetnek a világjárvány okozta helyzetről, valamint a kialakult alkatrész hiányokról, így hátrány sem érheti Őket. Elfogadhatatlan, hogy ezeket az órákat a dolgozókkal visszafizettessék a vállalatok. Az MTSZSZ által érintett vállalatoknál a dolgozók visszakapták a jogtalanul levont pénzüket a szeptember havi fizetésükkel egyidőben.

 

Az MTSZSZ tagjai kedvezményesen pihenhetnek Hercegkúton

Szakszervezetünk tagjai és családtagjaik 10%-os kedvezménnyel vehetik igénybe a hercegkúti Helén panzió szolgáltatásait, ahol mesebeli kilátás, reggeli madárcsicsergés, finom kávé, ínycsiklandó ételek és a tokaji borok legjava várja a vendégeket.

További részletek: Kedvezményes pihenés Hercegkúton

 

11 éves az MTSZSZ facebook oldala

Tizenegy évvel ezelőtt 2010. október 18-án jött létre az MTSZSZ facebook oldala, ahol folyamatosan és a lehető leggyorsabban adunk hírt érdekképviseletünk életéről, a tagszervezetek működéséről, illetve szolgáltató partnereink kínálatáról. Az évek során számos vállalati  vagy területi MTSZSZ facebook csoport jött létre, ahol a speciálisan arra a tagszervezetre vonatkozó információkat jelenítjük meg. Az elmúlt évek alatt több ezer kedvelője és követője oldalunknak, ha még nem tetted meg, keresd fel oldalunkat: www.facebook.com/mtszsz

 

Az MTSZSZ tagjai olcsóbban tankolhatnak

Szakszervezetünk tagjaként rendelj Te is MTSZSZ - MOL kártyát, amellyel a MOL magyarországi kútjain 6 + 1 Ft kedvezménnyel lehet tankolni.

Kártya rendelés:  https://mtszsz.hu/mol-partnerkartya oldalon.