Levél Lázár János miniszternek

A Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezetének álláspontja a MÁV-Volán-csoportnál a home office tevékenység azonnali hatályú megszüntetésével kapcsolatban.

A MÁV-Volán-csoport vezetésének 2024. június 28- i tájékoztatása szerint Miniszter Úrnak, mint a MÁV Zrt. feletti tulajdonosi jogok gyakorlójának a határozata értelmében az otthoni munkavégzés (home office) 2024. július 1-től nem engedélyezett a vállalatcsoport munkavállalói számára.

Az elmúlt években bebizonyosodott, hogy a jól szervezett otthoni munkavégzés, a cégek és a munkavállalók számára is hatékony munkavégzési forma tud lenni, amely a költségek csökkenését, valamint jobb időkihasználást is eredményez.

A vállalatcsoportnál több, mint négy éve, a Covid válság óta bevett foglalkoztatási forma, hogy a munkaidő egy részét személyes jelenléttel, másik részét otthoni munkavégzéssel látják el a dolgozók. Ismereteink szerint a rendszer jól működik, és kiváló színvonalon biztosítja a magyarországi közösségi közlekedés szervezését, működtetését.

A Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezetének tagsága jelentős részben olyan munkavállalókból (szakértők, döntéselőkészítők, írásos ügyfélészrevételekre válaszolók, tervezők, mérnökök) tevődik össze, akiket közvetlenül érint a döntés. Az elmúlt pár napban több száz megkeresés érkezett hozzánk, hogy kérjük Miniszter Urat döntése felülvizsgálatára általánosságban minden érintett munkavállaló esetében, illetve az egyedi esetekre vonatkozó méltányosság elvén alapuló részleges otthoni munkavégzés lehetőségének fenntartására vonatkozólag, hiszen egyik napról a másikra kell átszervezni a mindennapokat, a családok életét.

A mindennapos személyes jelenléten alapuló több száz (ezer) főt érintő munkavégzéssel járó közlekedés jelentősen növeli a zsúfoltságot a közösségi közlekedési eszközökön. A döntés kedvezőtlen helyzetbe hozza azon munkavállalókat, akik nagyobb távolságról járnak dolgozni. A vállalatcsoportnál nem egyedi az 50-100 km- ről munkát végzők aránya, amely akár napi 100-150 perces utazást is jelenthet.

Kétségesnek tartjuk, hogy a jelenlegi irodahálózat kapacitása elegendő -e a személyes jelenléten alapuló megfelelő minőségű munkavégzésre.

Már rövidtávon is jelentős befolyással bír a cég munkaerő megtartó és munkaerő vonzó képességére a kiadott rendelkezés. A legfiatalabb munkavállalói réteg számára kiemelten fontos a munkavállalás során a home office, mint foglalkoztatási forma. Munkahely választás során az elsődleges szempontok között szerepel.

Az otthoni munkavégzési forma fennmaradása, de működtetési feltételeinek esetleges átdolgozása esetén szakszervezetünk szakmai segítségét is felajánlja, hogy mindenki számára elfogadható rendszer kerüljön alkalmazásra.

Addig is kérjük Miniszter Urat, hogy döntését, az új rendszer kidolgozásáig, de legalább augusztus 30-ig függessze fel, az esetleges működési zavarok megelőzése érdekében.

Budapest, 2024. 07. 01.