MTSZSZ Hírlevél 2021. év 2. hét

2021-01-11

 

MTSZSZ HÍRLEVÉL 2021. év 2. hét

 

Meg kell kezdeni a bértárgyalásokat a MÁV-csoportban

Az MTSZSZ kezdeményezte Homolya Róbertnél a MÁV elnök-vezérigazgatójánál a vasutas munkavállalók bérének rendezése tárgyában a 2021. évre szóló bértárgyalások mielőbbi megkezdését. A vasútnál foglalkoztatott munkavállalók az elmúlt időszakban folyamatosan helyt álltak, a pandémiás helyzet ellenére is biztosították minden területen a vállalat működését. Azon munkavállalók közé tartoznak, akik nélkül nem működik a gazdaság, a szolgáltatás biztosításával tartották fenn a magyar gazdaság működését.

A munkaerőpiaci helyzet, az infláció hatása és a vasútvállalat további eredményes működésének fenntartása miatt szükséges a mielőbbi bérrendezés.

 

Nem került aláírásra a kollektív szerződés a Contitech cégnél

Az elmúlt évben folyamatosan tartottak a tárgyalások, hogy megszülessen az új kollektív szerződés a Contitech Fluid Automotive Hungária cégnél, amelyben decemberben teljes jogú KSZ kötő félként az MTSZSZ is bekapcsolódott. Szakszervezetünk elkötelezett a tárgyalások mielőbbi folytatása mellett és a Kollektív Szerződés megkötését kiemelten fontosnak tarja, hogy a rendezett munkaügyi kapcsolatok, valamint a dolgozók jutatásai garantáltak legyenek.

 

Munkavédelem előtt álló kihívások az idei évben

2020. szeptember 1-től a munkáltató által szervezett munkavédelmi és tűzvédelmi oktatások a felnőttképzésre-oktatásra vonatkozó szabályok változására tekintettel csak felnőtt képzőként bejelentett tevékenység keretében voltak megtarthatók.

A 2020. évi 282.sz Közlönyben megjelent a felnőttképzésről szóló törvény 2021. január 1-én hatályba lépő módosítása, amelynek értelmében a munkáltatói kötelezettségként előírt munkavédelmi és tűzvédelmi oktatások már nem tartoznak a felnőttképzésről szóló törvény hatálya alá. Ugyanakkor, a megválasztott munkavédelmi képviselők képzése és továbbképzése változatlanul csak felnőttképzés keretében történhet!

A járványhelyzet enyhülése ebben az évben jelentős mértékű gazdasági növekedést vetít előre, így a munkaerőpiac szereplőinél fokozódni fog a termelés, új beruházások, fejlesztések valósulnak meg, nőni fog a foglalkoztatottak létszáma. Az MTSZSZ kiemelt figyelmet fordít az általa képviselt munkavállalók munkakörülményeire is, az egészséget nem veszélyeztető biztonságos munkavégzés feltételeinek megvalósulását szorgalmazzuk valamennyi munkáltatónál, ahol képviselettel rendelkezünk.

 

Tagkártya érvényesítések 2021

Az eredeti MTSZSZ (barna színű) tagkártyák és az MTSZSZ-LIGA (fehér színű) tagkártyák érvényesítői matricái az év végi ajándékokkal együtt kerültek az ügyvivők számára átadásra, ezeket Ők adják át a tagok számára.

Az MTSZSZ-MOL tagkártyákat érvénytartam nélkül használhatják tagjaink. A megrendelésüket minden tag saját maga intézheti szakszervezetünk honlapján keresztül a http://mtszsz.hu/mol-partnerkartya oldalon. A megrendelt kártyákat a MOL postai úton juttatja el a megadott címekre.