MTSZSZ HÍRLEVÉL 2021. év 50. hét

2021-12-13

15 %-os jövedelem növekedés valósul meg a Robert Bosch dolgozói számára 2022-ben

Több hetes tárgyalásokat követően létrejött a 2022. évre vonatkozó bérmegállapodás a Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezete, valamint a miskolci Robert Bosch Power Tool Kft között. A dolgozók anyagi biztonsága és az alapbérek versenyképességének biztosítása érdekében 2022. január 1-jétől átlagosan 15 %-os jövedelem emelkedés valósul meg. A cafetéria juttatás éves bruttó 200.000 Ft/fő/év összeggel továbbra is fennmarad.

2021. december 15-éig a Szép Kártya vendéglátás alszámlára max. bruttó 62.000- Ft összegű juttatás kerül átutalás azok számára, akinek a munkaviszonya 2021.11.30-án aktív volt. További részletek: 15 %-os jövedelem növekedés valósul meg a Robert Bosch dolgozói számára

 

Év végi juttatás a Tetra Pak Zrt. dolgozóinak

A Mérnökök és Technikusok Szakszervezete egyeztetést kezdeményezett a Tetra Pak Csomagolóanyag Zrt-nél a munkavállalók egész évi helytállásának elismeréseként, év végi egyösszegű kifizetés tárgyában. 2021. évben nagyon alacsony szintű béremelésre került sor a vállalatnál, amit Szakszervezetünk nem is fogadott el.  Ezért megállapodtunk az elmaradt béremelés kompenzációjaként az év végi kifizetésben, így 2021. december hónapban egyszeri juttatásként, egyösszegű bruttó 120.000 Ft kerül kifizetésre a munkavállalók SZÉP kártyájára. Továbbá a gépkocsival történő munkába járás esetén az aktuális 15 Ft/km költségtérítést a december 1-től bruttó 6 Ft/km-rel emelkedik. További részletek: Év vegi juttatas a tetra pak zrt dolgozoinak

 

Elkezdődtek az érdekegyeztetési tárgyalások a BKK-nál

A Budapesti Közlekedési Központban is elindultak az érdekegyeztetési tárgyalások a 2022. évi javadalmazási elemekről – a Kollektív Szerződést aláíró két szakszervezettel – a Budapesti Közlekedési Szakszervezetek Szövetségével (BKSZSZ) és a Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezetével (MTSZSZ).  A jövő évi bértárgyalásokat a 2021. március 26-i kollektív munkaügyi vitatárgyalás eredményéről készült megállapodás mentén zajlik, ami a Fővárosi Önkormányzat vezetése, a megállapodást aláíró Szakszervezetek, valamint a fővárosi tulajdonú cégek vezetői részvételével született. A most kezdődő egyeztetések keretében határozzuk meg a jövő évi bérfejlesztéshez kapcsolódó bérpolitikai irányelveket. 

 

Csoportszintű érdekegyeztetés a MÁV-VOLÁN-csoportban

Az érdekegyeztető ülésen  a felek megegyeztek arról, hogy a 2021-2023 évekre szóló bérmegállapodás alapján, az év során a bértömegen belül keletkező maradványokat a munkáltatók a munkavállalók díjazására fordítják. Ennek megfelelően a munkáltatók az adott társaságnál keletkezett maradványokat, legfeljebb az ott rendelkezésre álló fedezet mértékéig részben december hónapban, részben január hónapban 2021. év vonatkozásában – a vállalati szinten kialakított szabályok mentén – a munkavállalók számára kifizetik.

További részletek: Csoportszintű érdekegyeztetés a MÁV-VOLÁN csoportban

Év végi bérintézkedés a MÁV-nál: ev-vegi-berintezkedes-a-mav-zrt-nel

Év végi bérintézkedés a MÁV-START-nál: ev-vegi-berintezkedes-a-mav-start-nal